Pali na ukrajnskim ratištima

Ova fotografija, na kojoj pripadnici ukrajinske Nacionalne garde izvlače tijelo vojnika u regiji Harkiv, jedna je od nekoliko koje je 17. i 19. septembra napravio fotoreporter AP Leo Correa.

Fotograf se pridružio rizičnoj misiji povratka posmrtnih ostataka ukrajinskih boraca sa bivših bojišta koja su nedavno ponovo zauzele ukrajinske snage.

Dim se diže u daljini dok Nacionalna garda posmatra tokom operacije izvlačenja poginulih Ukrajinaca.

Misija se odvijala u neodređenoj oblasti u oblasti Harkiv, u blizini granice sa Rusijom.

Ukrajinski vojnici ispituju tijelo kolege ukrajinskog vojnika -- očigledno ubijenog nekoliko dana ranije u ponovno zauzetom području.

Početkom septembra, Kijev je povratio ogromnu teritoriju od ruskih snaga na sjeveroistoku Ukrajine, zaplijenivši masu napuštene ruske opreme. Rusko ministarstvo odbrane tvrdilo je da povlači trupe sa sjeveroistoka Ukrajine kako bi se prerasporedili negdje drugdje.

Probušena balistička kaciga na mjestu gdje su 19. septembra pronađena tijela četvorice ukrajinskih vojnika.

Slike slavlja i iznenađenja preplavile su društvene mreže dok su razmjere nedavnog ukrajinskog napredovanja postajale jasnije. Nasuprot tome, ove fotografije koje je snimio Correa pokazuju kontinuiranu ljudsku cijenu ruske invazije, čak i usred velikih vojnih pobjeda.

Ukrajinski nacionalni gardisti izvlače tijelo ukrajinskog borca ​​iz oštećenog vozila.

Ukupno, posmrtni ostaci sedam ukrajinskih vojnika izvučeni su tokom operacije oporavka na i oko mjesta očite bitke iz blizine na otvorenom.

Ukrajinski vojnik provjerava područje da li ima neeksplodiranih ubojnih sredstava u blizini uništenog civilnog vozila.

Tim za oporavak čuči i čeka dok deminer provjerava da li na tijelu ukrajinskog vojnika postoje mine.

Nacionalni gardisti prilaze oštećenom ruskom tenku koji je opremljen ukrajinskom zastavom tokom operacije oporavka.

Ukrajinski vojnik drži ostatke ruskog vojnika izvučene iz oštećenog tenka.

Ukrajinski vojnici pregledavaju oštećeni ruski tenk.

Ukrajinski nacionalni gardisti nose posmrtne ostatke kolege ukrajinskog vojnika prema području gdje će on biti identificiran i na kraju predat njegovoj porodici.

Od 20. septembra, ukrajinske snage su ponovo zauzele skoro cijeli region Harkiva. U ključnom gradu Kupjansku, međutim, Kijev tvrdi da je grad pod njegovom kontrolom, dok novinari kažu da su borbe u toku.