Popravka ruskih tenkova za borbu protiv snaga Kremlja

Od početka rata 24. februara 2022., pripadnici ukrajinske 14. mehanizirane brigade kažu da su popravili gotovo 100 ruskih oklopnih vozila, koja su u međuvremenu ponovno korištena u ratu protiv Rusije.

Mehaničar radi na oklopnom vozilu. Ovdašnji ljudi prije rata su se bavili različitim zanimanjima, koja su se uvelike razlikovala od onoga što sada rade.

Mehaničar Dmitro (nije na fotografiji) prije je popravljao bicikla. Kaže da postoje sličnosti između bicikala i tenkova. "Način na koji oba rade je u osnovi isti... ali naravno postoje razlike."

Jedan od izazova s kojima se suočavaju mehaničari je rad s opremom koju ukrajinska vojska nema, poput borbenog vozila pješaštva BMP-3. Kažu da ruske priručnike skidaju s interneta.

Mehaničari pregledavaju borbena vozila pješaštva u potrazi za rezervnim dijelovima. Popravak vozila može trajati od jednog dana do mjesec dana.

Većina prisvojene ruske opreme ne treba veću popravku, tvrde mehaničari.

Mehaničar radi na donjoj strani BMP-3 zaplijenjenog od Rusa u prošlogodišnjoj ukrajinskoj protuofanzive u regiji Harkiv.

Nakon što se oprema popravi, bit će ponovno obojana bijelim križem ukrajinske vojske ili njezinim amblemom trozubca, a zatim ponovno raspoređena na front.

Sa opremom Zapada za koju se Ukrajina nada da će preokrenuti sukob u svoju korist, očekuje se da će stići u nadolazećim sedmicama. Ruslan odbija reći hoće li njegova radionica servisirati tenkove, ali insistira na tome da njegov tim ima stručnost ako bude potrebno.