Nove odbrambene linije Ukrajine

Betonska zemunica, izgrađena kao dio novog ukrajinskog sistema odbrambenih utvrda, predstavljena je medijima u blizini nepoznate lokacije u blizini Zaporižja, 11. marta.

Predsjednik Volodimir Zelenski ocijenio je da je rusko napredovanje "zaustavljeno" jer njegova zemlja kreće u izgradnju skoro hiljadu kilometara odbrambenih utvrda.

U intervjuu za francusku televiziju BFM 11. marta Zelenski je rekao da je Ukrajina poboljšala svoju stratešku poziciju usprkos nedostatku naoružanja. Naglasio je, također, da bi se situacija mogla ponovno promijeniti ne dobije li Kijev nove zalihe municije.

Radnik vari unutar betonske zemunice.

"Situacija je puno bolja nego što je bila u posljednja tri mjeseca", rekao je Zelenski.

Izgradnja triju odbrambenih linija je "veliki zadatak, ali je tempo dobar", ocijenio je Zelenski.

Ukrajina sve više koristi montažna borbena skloništa od armiranog betona. Prvo su se pojavila u Donbasu u mjestima poput Avdijivke i Mariinke, a trenutno se postavljaju na područja koja su pod stalnim udarom ruskim snaga.

Radnici postavljaju dio masivnog betonskog ograđenog prostora.

Premijer zemlje Denis Šmihal rekao je u januaru da je Kijev izdvojio 466 miliona dolara za izgradnju utvrda, nazivajući taj iznos "rekordnim".

Provjera piramidalnih protutenkovskih prepreka, poznatih kao "zmajevi zubi", prije postavljanja.

Wall Street Journal napisao je 7. marta da ukrajinske trupe grade utvrde u iščekivanju ruske ofanzive u proljeće, uz dozu zabrinutosti da napredak ne ide suviše brzo.

Rov uz nedavnu izgrađenu utvrdu.

Skoro 25 mjeseci od ruske invazije punog obima na Ukrajinu, taktika kao iz perioda Prvog svjetskog rata dominira krajolikom.

Zelenski je upozorio da će zaustavljanje ruskih snaga biti sve teže ako ukrajinska vojska ne bude dovoljno opskrbljena.