Ukrajinska pšenica gori dok prijeti kriza hrane

Ukrajinski borac prolazi pored polja pšenice u vatri, istočna Ukrajina u blizini linija fronta ruskog napredovanja 17. jula.

Vatrena linija kroz polje pšenice u regiji Mikolajev 17. jula. Ovakvi požari postaju sve češći jer ljetno sunce prži ukrajinske ravnice na kojim se uzgaja pšenica.

Fotografija iz vazduha snimljena 8. jula pokazuje masovno uništenje polja pšenice u blizini Siverska u regionu Donjecka. Vatre u već isušenim poljima pšenice lako mogu izazvati eksplozije ili usijani fragmenti artiljerijskih gelera.

Ruske snage su takođe optužene za namjerno gađanje prehrambene infrastrukture u Ukrajini. Novinari RSE bili su svjedoci kako je 31. maja gorjelo skladište za sjemenke suncokreta. Ukrajinski vojnici su tvrdili da je skladište bilo meta artiljerijskog napada.

 

Vatrogasac se bori sa požarom u oblasti Herson 18. jula. Uništavanje ukrajinskih žitnih polja nova je otežavajuća okolnost u prehrambenoj krizi izazvanoj ratom.

Raketa u spaljenom pšeničnom polju na neidentifikovanoj lokaciji u Ukrajini. Zbog ruske pomorske blokade, ukrajinske crnomorske luke trenutno ne rade. To blokira puteve snabdijevanja prema drugim zemljama, uključujući nekoliko afričkih nacija koje zavise od ukrajinske pšenice.

Ugljenisana pšenica snimljena 17. jula na granici između regiona Zaporožja i Donjecka, gde su borbe trenutno u toku. Istovremeno sa pregovorima pod vodstvom Turske o uspostavljanju sigurnog prolaza za brodove koji napuštaju ukrajinske luke. Prema saopštenjima o nedavnim razgovorima turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i njegovih ukrajinskih i ruskih kolega, Erdogan je naglasio da je "vrijeme da Ujedinjeni narodi preduzmu akciju za plan u vezi sa formiranjem sigurnih koridora preko Crnog mora za izvoz žitarica".

Ukrajinski farmer u regiji Dnjepropetrovsk gleda kako zbog borbi gore njegova žitna polja.

Ukrajinska pšenica gori u istočnoj Ukrajini 17. jula. 

Ljetni toplotni talas i moguće namjerno gađanje ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta dodali su zastrašujući novi element ruskoj invaziji jer su dijelovi polja pšenice uništeni vatrom.