Život Ukrajinaca u opkoljenom Bahmutu

Strateški grad Bahmut je od maja u dometu artiljerije ruskih snaga. Iako su mnogi njegovi stanovnici pobjegli, neki, poput Rime Cikalenko (65), koja je u invalidskim kolicima, to nisu mogli učiniti.

Nekada dom 70.000 stanovnika, stanovnici Bahmuta se bore bez plina, struje i vode dok zvuci artiljerije i eksplozija odjekuju kroz ruševne zgrade. Sa dolaskom zime stanovnici se pitaju kako će preživjeti, čak i ako prežive rat.

Kako bi primila penziju Cikalenko se mora osloniti na pomoć susjeda da pređe srušeni most, čak i kada u blizini izbija artiljerijska vatra.

Među žiteljima opkoljenog Bahmuta je i Mikola Pilipenko (66), bivši radnik fabrike namještaja kojem je prije pet mjeseci dijagnosticiran rak pluća. Pošto su djeca i unuci izbjegli, o njemu brine supruga Oleksandra (67).

Dok Oleksandra miluje lice svog muža, lonac skuplja vodu koja curi sa njihovog krova, oštećenog granatiranjem.

"Rekli su da se pripremim. To je to. Šta su drugo mogli da kažu? Izađem napolje i plačem da me niko ne vidi", rekla je Oleksandra za AFP.

Kako bi obogatila ishranu Oleksandra bere grožđe i orahe. Zabrinuta je zbog nedostatka osnovnih namirnica od kojih ovdašnji ljudi obično zavise, krompira i luka, i usluga kao što su struja i tekuća voda.

"Drva za ogrjev. Kako da ih nabavim? Ne postoji način da ih nabavim ovdje. Nemam novca da platim dostavu", rekla je Oleksandra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naredio je 30. jula prisilnu evakuaciju stanovnika u istočnoj regiji Donjecka. Mnogi stanovnici su to odbili.

Nevladine organizacije i dalje pokušavaju evakuisati one koji nisu poslušali naredbu Zelenskog. Devedesetogodišnjeg Ivana Solovjankova (nije na fotografiji), penzionera koji živi u ovom stanu sa svojom mačkom, na kraju su ubijedili da ode.

Član nevladine organizacije pomaže Solovjankovu (desno) u evakuciji iz Bahmuta.

Dok neki pristaju da odu, drugi su odlučni.

"Šta god bude - bude. Odem u krevet i spavam. Ne krijem se u podrumu. U granatiranju je pogođena kuća mog komšije", rekao je 66-godišnji muškarac po imenu Genadij dok je prelazio preko srušenog mosta.