Maturantske fotografije iz razorenog Černihiva

Srednjoškolci iz Černihiva poziraju za matursku fotografiju ukrajinskom fotografu Stanislavu Seniku (5. jun). On je za Radio Slobodna Evropa pričao o svom projektu.

'Maturantski album na ruševinama' je serija fotografija maturanata zabeleženih u gradu koji je razrušen ruskom invaziom. "Za deset godina ovi učenici će imati svoju decu koja će moći da vide šta su Rusi učinili i možda će moći da osete bol koju su njihovi roditelji iskusili".

Senik, koji se inače bavio fotografisanjem portreta i svadbi, promenio je svoj fokus nakon Ruske invazije na Ukrajinu."Želeo sam da radim na projektima koji bi mogli da pomognu mojoj zemlji."

Nada se, kako kaže, da će prodajom svojih fotografija putem onlajn aukcija moći da prikupi novac za pomoć ukrajinskoj vojsci, kao i da će uspeti da skrene pažnju svetske javnosti na to kroz šta sve prolazi njegova zemlja.
.

Uz pomoć društvenih mreža, Senik je uspeo da pronađe 40 maturanata iz Černihiva koji su pristali da učestvuju. Fotografisanje je trajalo dva dana, tokom kojih su straživali ruševine u kojima je ostao njihov grad.

Mnogi učenici su bili preplavljeni emocijama, jer nisu videli svoje prijatelje iz razreda još od početka rata.

Senik dodaje i da je bio iznenađen koliko su učenici bili srećni što učestvuju u tom projektu. "Deca nisu izgledala uznemireno, niti slomljeno", rekao je on. "Naprotv, izgleda da ih je očvrsnuo i da su sada postali jači".
 

"Želim da svojim radovima zabeležim ovu istoriju, njihovu istoriju", rekao je Senik.

Černihiv je pretrpeo velika razaranja dok su ruske trupe granatirale grad. Uništene su hiljade zgrada, uključujući i škole.

"Ove fotografije im pomažu da se izleče". Senika je posebno dotakla reakcija majke jednog od učenika koja je bila posebno emotivna kada je videla fotografije. "Ne mogu da vam opišem kako sam se osećao kada mi se ona zahvaljivala", rekao je on.
 

"Shvatio sam da radim nešto što bi moglo mnogo da pomogne ljudima i još jednom sam se uverio da fotografije mogu da na jedinstven način utiču na njihove emocije", rekao je Senik.

Senik kaže da je ovaj projekat i za njega bio veoma emotivan. "Znajući da su ovi učenici pretrpeli mnogo ličnih i fizičkih gubitaka - oni su heroji".

Senik je trenutno u potrazi za sponzorima kako bi mogao da napravi međunarodnu izložbu svojih radova.

Njegov rad možete pratiti na Instagram profilu: @senykstas.