Poduhvat ukrajinskih amputiraca za pomoć vojnoj bolnici

Ukrajinski ratni veteran Oleksandar Švecov (38) hoda uz ivicu autoputa na dionici Žitomir - Kijev, 18. maja. Na tom putu će se kasnije susresti s kolegom veteranom Serhijem Krapkom, koji mu hoda u susret. Riječ je o poduhvatu tokom kojeg će se u pet dana prešlo 120 kilometara, odnosno 165.000 koraka.

Pružanje pomoći Krapku (45) u postavljanju proteze. I Švecov i Krapko zadobili su ozbiljne povrede koje su rezultirale amputacijom udova. Branili su domovinu od separatista na istoku Ukrajine, u regiji Donbas, prije nego što je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Ideja za šetnju bila je Krapkova, nakon što mu je službenik bolnice rekao da im je očajnički potreban novac za opremu. Potom je Ševcovu predložio ideju koji je pristao.

Švecov se odmara prije nego što nastavi put. "Ovako možemo pomoći našoj vojnoj braći i sestrama, kao i našoj zemlji koja je trenutno u borbi. Svi se borimo na načine na koje to možemo."

Švecov na putu ka ukrajinskoj prijestolnici. Kada su separatisti zauzeli vladine zgrade u Donbasu i proglasili nezavisnost 2014. godine, dobio je poziv za vojsku. Iste godine zadobio je rane od gelera, zbog čega mu je amputirana lijeva noga.

Švecov nosi ukrajinsku zastavu dok hoda autoputem prema Kijevu.

Jedna žena i njene kćerke pozdravljaju Krapka na njegovoj šetnji autoputem. Budući da se njihov poduhvat prati na društvenim mrežama, bivši vojnici postali su inspiracija mnogim Ukrajincima. Uslijedile su brojne donacije vojnoj bolnici.

Nekada stolar koji je proizvodio namještaj za vrtiće, Krapko je 2014. godine mobilisan te služio u 30. mehanizovanoj brigadi. U julu 2015., godinu dana od ranjavanja Ševcova, Krapko je pogođen u napadu u predgrađu Luganska.

Ozbiljnost Krapkovih povreda rezultirala je amputacijom ruke i noge. Imao je više od 20 operacija.

Ševcov grli Krapka nakon okončanja šetnje od 120 km u svrhu prikupljanja novca za medicinske potrepštine, ali i u znak sjećanja na njihove saborce.

Krapko i Švecov prikupili su više od 3,1 milion grivnja (84.000 dolara). Krapko priznaje da je dobio žuljeve od dugog hodanja. "Ali to nije cijena puta", rekao je. "To je kap u moru u poređenju sa onim što se dešava na istoku [Ukrajine]."