Umorni ali ne i poraženi, ukrajinski vojnici se vraćaju na ratište Bakhmuta

Blatnjavo lice ukrajinskog vojnika koji se vratio iz borbe u blizini Bakhmuta 15. aprila.

Ukrajinski borci i dalje drže pod kontrolom istočni grad Bakhmut koji je pod ruskom opsadom, dok se vode intenzivne borbe između ukrajinskih i ruskih vojnih snaga.

Kako se intenzivne borbe nastavljaju bez prestanka, ukrajinske snage izmještaju svoje vojnike na nepoznatu lokaciju kako bi se mogli odmoriti i oporaviti prije nego što se vrate u borbu.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 16. aprila da su plaćeničke jedinice ruske paravojne grupe Wagner zauzele još dva gradska bloka u sjeverozapadnom i jugoistočnom dijelu Bakhmuta. Tvrdnja se nije mogla nezavisno provjeriti.

"Krvave bitke, kakve su bez presedana posljednih decenija, vode se usred urbanog područja grada", rekao je Serhij Šerevatij, portparol istočne ukrajinske vojne komande.

"Naši vojnici čine sve u krvavim i žestokim borbama da sruše (neprijatelja) borbenu sposobnost i slome njegov moral. Svaki dan, u svakom kutku ovog grada, to uspješno čine", rekao je on za televizijski kanal 1+1 .

Činilo se da će ukrajinske snage napustiti Bakhmut krajem februara, ali je u martu najavio da će nastaviti borbu s ciljem nanošenja veće štete moskovskim snagama.
 

Slika prikazuje zakrpu na uniformi, sa glavom ruskog predsjednika Vladimira Putina nabijenom na ukrajinski trozubac, koju je nosio vojnik koji se upravo vratio iz Bakhmuta.

Njemački ovčar po imenu Bas prati minobacačku jedinicu "Edelweiss" nakon povratka iz teških borbi u blizini Bakhmuta. Jedinica je spasila psa tokom misije u blizini Kijeva prošlog ljeta, a od tada je s njima putovao na različita mjesta duž prve crte fronta.

Ukrajinske vlasti priznaju da su njihove snage platile visoku cijenu u ljudstvu i sredstvima u odbrani "tvrđave Bakhmut", grada u kojem je prije rata bilo oko 70.000 ljudi. Brutalni sukob se naziva najkrvavijom pješačkom bitkom od Drugog svjetskog rata.

Ukrajinski vojnici odmaraju se u svom skrovištu 14.aprila.

Preuzimanje kontrole nad "mlinom za mljevenje mesa", kako je nazvan Bakhmut u kojem je prema procjenama ubijeno s obje strane na hiljade vojnika, bila bi umnogome simbolična pobjeda za Moskvu. To bi, međutim, omogućilo ruskim snagama da se fokusiraju na ukrajinske garnizone oko Časiv Jara i dublje u regiji Donjeck, gdje su  Kramatorsk i Slovjansk.

Neiskorištene minobacačke granate vide se u blizini mjesta za kuhanje.

Ukrajinski vojnici pripremaju obroke u svom skrovištu.

 

Ikone na zidu odmorišta ukrajinskih vojnika.

Ukrajinski vojnik puši cigaretu nakon povratka iz teških borbi u blizini Bakhmuta 15. aprila.

Ukrajina je nagovijestila da će uskoro pokrenuti protivofanzivu kako bi vratila više teritorija. Međutim, početak je odgođen zbog kombinacije faktora, uključujući vremenske uslove, spore isporuke opreme i nedovoljnu količinu streljiva, rekao je Kijev.