Napredak ukrajinskih snaga na frontu u Bahmutu

Ukrajinski vojnik podiže pogled sa položaja u rovu dok traje okršaj sa ruskim snagama.

Ukrajinska vojska je 15. maja pozdravila napredak oko Bahmuta kao svoj prvi uspješan kontranapad protiv ruskih snaga koje se bore za kontrolu nad tim gradom na istoku Ukrajine.

Ukrajinski vojnik napreduje prema ruskim položajima usred uništenog područja.

Kijev je naveo da je situacija u Bahmutu i dalje teška te je upozorio da Moskva nije promijenila cilj da zauzme grad i pošalje jurišne trupe u predgrađe Bahmuta.

Dok su se čuli zvuci mitraljeske vatre i eksplozija, još jedan ukrajinski vojnik je napredovao ka neprijateljskim položajima.

Ukrajinski vojnik prolazi pored tijela mrtvog ruskog vojnika.

Devet mjeseci ruske snage pokušavaju da zauzmu grad u regiji Donbas, koji je postao simbol čelične odlučnosti Kijeva i vojne borbe Kremlja.

Ukrajinski vojnik odmara u rovu. Nekoliko trenutaka ranije, jurišno vozilo kojim je on upravljao je naletjelo na protivtenkovsku minu.

Tokom okršaja ukrajinske snage su zarobile jednog ruskog vojnika. On je rekao da tokom četvorodnevnih borbi nije dobijao ni hranu ni vodu.

Nakon okršaja sa ruskim snagama, umorni vojnici pokušavaju se nakratko opustiti i povratiti snagu.

Ukrajinska vojska saopštila je prošle sedmice da je počela da potiskuje ruske snage nazad u i oko Bamuta nakon mjeseci žestokih borbi, nakon što je Moskva priznala da su se njene snage povukle sjeverno od grada.

Ukrajinski vojnik sjedi u tišini dok ga prevoze na front.

"Napredovanje naših trupa duž pravca Bahmuta je prvi uspjeh ofanzivnih akcija u odbrani Bahmuta", rekao je general-pukovnik Oleksandar Sirskij, komandant ukrajinskih kopnenih snaga u izjavi objavljenoj na Telegramu.

Ukrajinski vojnici pune municiju i ručne bombe dok se pripremaju za narednu borbu.

"Posljednjih nekoliko dana pokazalo je da možemo ići naprijed i uništiti neprijatelja, čak i u ovako ekstremno teškim uslovima. Borimo se sa manje resursa od neprijatelja. Istovremeno, u stanju smo pokvariti njihove planove", ocijenio je Sirskij.

Uz zvukove mitraljeske vatre i eksplozija, ukrajinski vojnik polako napreduje pod okriljem mraka prema ruskim položajima.