Od rock zvijezda do prve dame SAD usred ratne Ukrajine

  • RSE

Ukrajinska haubička jedinica učestvuje u kontraofanzivi u oblasti Harkiva 7. maja. Ukrajinska vojska je tvrdila da je uspješno oslobodila nekoliko naselja u operacijama tokom vikenda.

Veteran Drugog svjetskog rata Ivan Lisun (97) nosi jaknu sa svojim ordenima u blizini svoje kuće u Zoločivu, blizu Harkiva, koja je oštećena nakon ruskog napada 6. maja.

Dim se diže nakon, kako se vjerovalo, ukrajinskog udara na ruske položaje na Zmijskom ostrvu u Crnom moru 6. maja. Ukrajinska vojska kaže da je potopila još jedan ruski ratni brod u blizini ostrva. Zmijsko ostrvo postalo je ozloglašeno nakon što su ukrajinske snage odbile ruske zahtjeve da se predaju - radijski susret snimljen audio zapisom. Tamošnje ukrajinske trupe su kasnije zarobljene.

Oštećena statua ukrajinskog filozofa iz 18. vijeka Hryhorija Skovorode uklonjena je iz ostataka Književno memorijalnog muzeja Hryhoriy Skovoroda u Skovorodynivki 7. maja nakon ruskog granatiranja. Smatran ukrajinskim Sokratom, Skovoroda je dao veliki doprinos kulturnom naslijeđu i moderne Ukrajine i Rusije.

Posljedice ruskog granatiranja stambenog naselja u Irpinu vide se odozgo 7. maja dok je kanadski premijer Justin Trudeau nenajavljeno posjetio predgrađe Kijeva da vidi razaranja izazvana ruskom invazijom. Trudeau je najavio da Kanada šalje dodatno oružje i pomoć.

Dijete i njena porodica stižu u objekat za registraciju i obradu interno raseljenih lica u Zaporožju 8. maja. Prema izvještaju Međunarodne organizacije za migracije objavljenom 21. aprila, svaki šesti Ukrajinac ili 17 odsto stanovništva je interno raseljeno.

Prva dama SAD-a Jill Biden prima zagrljaj od svoje ukrajinske koleginice Olene Zelenske (desno) tokom iznenadne posjete školi u Užgorodu 8. maja. Škola se trenutno koristi kao privremeno sklonište za raseljena lica. "Hteo sam da dođem na Majčin dan", rekla je Biden Zelenskoj. "Mislila sam da je važno pokazati ukrajinskom narodu da ovaj rat mora prestati i da je ovaj rat bio brutalan i da narod Sjedinjenih Država stoji uz narod Ukrajine". Zelenska je posjetu prve dame nazvala "činom hrabrosti".

Ukrajina je saopštila da je 60 civila ubijeno 7. maja nakon što je škola u Bilohorivki u kojoj su se skrivali pogođena ruskim projektilima. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je teška granatiranja na istoku zemlje, rekavši da je Rusija "zaboravila sve što je bilo važno za pobjednike u Drugom svjetskom ratu" dan prije nego što je Moskva obilježila ulogu Sovjetskog Saveza u porazu nacističke Njemačke.

Pjevač grupe U2 Bono Vox (lijevo) i gitarista The Edge (desno) nastupaju na stanici metroa u Kijevu sa ukrajinskim pjevačem Tarasom Topolijom (u sredini), koji sada služi u ukrajinskoj vojsci. Bono se osvrnuo na hit pjesmu benda Pride (In The Name of Love) kada je rekao: "Večeras, 8. maja, pucnji će odjeknuti na nebu Ukrajine, ali ćete konačno biti slobodni. Oni vam mogu oduzeti živote, ali oni nikada ne mogu uzeti tvoj ponos".

Kanadski premijer Justin Trudeau (desno) i ukrajinski predsjednik Zelenski (u sredini) susreću se sa vojnim psom Patronom i njegovim vodičem 8. maja u Kijevu. Džek Rasel terijer, čije ime na ukrajinskom znači metak, odlikovan je državnim počastima za svoju službu u pronalaženju nagaznih mina. Patron je postao simbol otpora Ukrajine, koji se pojavljuje u video snimcima, društvenim mrežama i suvenirnicama.

Boje ukrajinske zastave projektovane su na spomenik domovini u Kijevu 8. maja povodom Dana sjećanja i pomirenja. Praznik, koji je počeo 2015. u čast onih koji su izgubili živote u sukobima, ove godine je dobio posebno dirljivo značenje jer se Ukrajina opire invaziji Rusije.