Ukrajina otkrila dizajn respiratora iz sovjetskog vremena

Ovo je napuštena vojna fabrika Burevisnjik u Kijevu. Fabrika je nekada proizvodila respiratore za ranjene u sovjetsko-avganistanskom ratu. Fabrika je u vlasništvu državnog vojnog konglomerata Ukroboronprom.
 

Enterijer fabrike 26. marta (Rojters je fotografije obajvio 30. marta). 

Poslednja vladina narudžbina respiratora bila je 2008. godine, ali uplata za taj posao nikada nije stigla, zbog čega je fabrika uskoro zatvorena. 
 

Napuštena radna stanica u fabrici.

Fabrika je izazvala pažnju ukrajinskih vlasti nakon što je broj obolelih od korona virusa nastavio da raste, kako u Ukrajini tako i u svetu. Virus obično napada pluća pacijenata, te mnogi ne mogu da dišu bez pomoći respiratora. 

 

Direktor postrojenja Vitalij Hozitski gleda fotografije respiratora koji su se nekada koristili.

Zbog hitne potrebe za respiratorima u Ukrajini, neki od najbogatijih ljudi su uskočili i kupili mašine iz inostranstva. Međutim, zvaničnici žele da se respiratori proizvode u Ukrajini i da koriste tehnologiju koja je nekada korišćena u ovoj fabrici.

Zvaničnik u fabrici Burevisnjik čeka svoje kolege koje traže dizajnove respiratora iz sovjetske ere. Na zidu stoji znak na kom piše, "jačajmo uniju nauke i porizvodnje".
 

Direktor Vitalij Hozitski gleda stare instrukcije i dizajnove. Vojni zvaničnik je rekao Rojtersu da je kompjuter sa relevatnim podacima nestao iz fabrike, a da su inženjeri koji su radili u fabrici u penziji ili su preminuli. 
 

Zarđala i prašinom prekrivena oprema unutar napuštene fabrike.

Zvaničnici su uspeli da pronađu čoveka koji je znao gde se planovi i skice dizajna nalaze. On je radio u lokalnom supermakretu. 
 

Zamenik direktora Ukroboronproma Mustafa Najem gleda dizajnove respiratora koji su pronađeni u fabrici.

Najem je rekao Rojetrsu da fabrika Burevisnjik toliko oronula da je nemoguće da se proizvodnja respiratora tamo pokrene. 

"Razumemo da je vreme krize i zbog toga ćemo pristup ovim dokumentima dati svakome", rekao je Najem.

Broj zaraženih korona virusom u Ukrajini prešao je pet stotina, a do 31. marta zabeleženo je 13 umrlih.