Otkrivena grobnica sa više od milion mumija

Sudeći prema riječima tima arheologa sa Brigham Young univerziteta u Utahu, u Egiptu je pronađena grobnica iz perioda od prije 1.500 godina koja sadrži više od milion mumija.

​Istraživači su ovu grobnicu u Egiptu nazvanu Fag el-Gamous proučavali posljednjih 30 godina, a većina mumija datira iz perioda od 1. do 7. stoljeća p.n.e, kad je Rimsko carstvo vladalo Egiptom.

"Prilično smo sigurni u to da se u ovoj grobnici nalazi više od milion mumija", kazao je vođa projekta profesor Kerry Muhlestein na prezentaciji njihovog rada u Torontu.

Ova grobnica nije mjesto na koje su se ukapali članovi kraljevskih porodica, već je to bila grobnica u koju su bili sahranjivani "obični" ljudi, često i bez kovčega.

Njihovi su unutrašnji organi rijetko bivali uklonjeni, zapravo je suho okruženje bilo to koje ih je prirodno mumificiralo, pojasnio je profesor Muhlestein.

I uprkos lošem društvenom statusu umrlih, istraživači su pronašli neke lijepe predmete, poput posteljine, naočala i čak dječijih čizama u boji.

"Sve što su imali, sahranjivano je zajedno s njima u grobnice", pojasnio je Muhlestein.

Među mumijama su pronađeni i ostaci djeteta, koje je bilo zamotano u platno i nosilo je ogrlicu, kao i dvije narukvice na ruci.

"Postoje dokazi o tome kako su se trudili da mumificiraju tijela na najbolji mogući način. Prsti na rukama i nogama, kao i jezik, u nevjerovatno su dobrom stanju, a zbog nakita pretpostavljamo da bi to moglo biti tijelo djevojčice", pojasnio je Muhlestein. Dodao je kako je dijete u trenutku kad je sahranjeno moglo imati oko 18 mjeseci.

"Dijete je sahranjeno na brižan način, vidi se da je to napravio neko ko ga je mnogo volio i želio da ima dostojanstvenu sahranu", dodao je Muhlestein.

Odakle potječu ove mumije istražitelji još uvijek ne znaju i to je misterija koju namjeravaju riješiti. U blizini iskopine se nalazila manja piramida, koja je sagrađena prije više od 4.500 godina.

Priče koju ove mumije pričaju su beskrajne. The Brigham Young tim je u posljednjih 30 godina iskopao više od 1.000 mumija, a neka od otkrića nisu ni objavljena u javnosti.

Jedno takvo je i otkriće mumije visoke 2 metra i 13 centimetara, koja je bila previsoka da stane u kovčeg, pa su je "presavili" i ubacili u grobnicu.

"U pitanju je nevjerovatna visina za nekog za koga znamo da se hranio izuzetno siromašno. Ipak, čak i uz zdravu prehranu, veoma je neobično da ljudi dosegnu toliku visinu", pojasnio je profesor, dodavši kako bi to moglo biti posljedica nekog medicinskog stanja koje uzrokuje višak hormona rasta.