Opsada Sarajeva

Na fotografiji s početka opsade civili i pripadnici prvih jedinica odbrane Sarajeva pod vatrom snajpera sa srpskih položaja, 6. april. 1992.

Poslovni tornjevi firme UNIS gore nakon što su pogođeni granatama sa srpskih položaja, 8. juni 1992.

Čovjek drži glavu žene ranjene u granatiranju, 27. juni 1992. 

Ranjena djevojčica u sarajevskoj bolnici, 3. avgust 1992. Prema podacima Ujedinjenih nacija, na grad je tokom opsade svakog dana padalo više od 3.000 granata. 

Porodica siječe drvo na brdima oko grada (fotografija napravljena oko godinu dana nakon početka opsade). Prije opsade na području grada i okolnih naselja živjelo je oko 525.000 ljudi. 

Patrola srpskih vojnika na planini iznad Sarajeva, 17. april 1994.

Čovjek traži pomoć za jednu od žrtava smrtonosne eksplozije, kakvih je dnevno bilo na hiljade.

Čovjek sahranjuje suprugu na jednom od gradskih groblja, 1993. 

Pripadnici Armije BiH posmatraju UN vozilo u blizini sarajevskog aerodroma 14. maja 1993. UN su od jula 1992. do januara 1996. držale vazdušni humanitarni most za Sarajevo, što je bila najduža takva operacija u istoriji.

Kuća zapaljena direktnim pogotcima iz minobacača 1994. UN komisija evidentirala je 1994. dok je opsada još trajala štetu na desecima hiljada stanova, te "posebno zaštićenim objektima poput bolnica i medicinskih kompleksa, te medicinskog osoblja, kao i kulturnih dobara".

Mladi par trči preko takozvane Aleje snajpera, 1995. Neprestana snajperska pucnjava sa okolnih brda činila je da svakodnevni odlazak po vodu bude opasan put za građane tokom 44 mjeseca opsade.

Francuski kardinal Roger Etchegaray (lijevo) i vrbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić u Sarajevu, 15. avgusta 1995. Kardinal je prenio poruku podrške Sarajlijama od Pape Ivana Pavla II.

Civili ranjeni u granatiranju glavne gradske tržnice, fotografija iz bolničkog hodnika, 5. februar 1994. Žena lijevo na slici preminula je prije nego su ljekari stigli.

Prizor nakon smrtonosnog granatiranja tržnice Markale u centru grada, 28. avgust 1995. U ovom drugom od dva namjerna napada na civile na ovoj tržnici, prozvanom masakr na Markalama, poginulo je 43 ljudi. Ovaj napad bio je jedan od razloga da počne NATO bombardovanje srpskih snaga nešto kasnije istog mjeseca.

Ratni market na Ilidži, pod kontrolom bosanskih Srba, 9. mart 1996, tri dana prije nego što su snage Armije BiH preuzele ovo sarajevsko prigradsko naselje.