Protest za prava žena u Beogradu

"Ženama u Srbiji oduzima se dostojanstvo i pravo na život bez nasilja", poruka je protesta u centru Beograda u organizaciji neformalnog kolektiva "Ženska solidarnost".

"Nama govore da je 25 ubijenih žena od početka godine porodično nasilje, da je to krvavi pir. Mi znamo da je to nasilje koje su institucije ignorisale i zbog čega su žene ubijene", naglasila je Jelena Riznić.

Ovo je treći protest protiv nasilja prema ženama i senzacionalističkog izveštavanja medija o nasilju.

"Danas smo tu, jer su u sedam dana ubijene jedna žena i jedna devojčica. Danas smo tu da bar na trenutak ulice učinimo bezbednim za žene, zato što ćemo mi da ih štitimo", rekla je Anita Marković iz "Ženske solidarnosti" na protestu ispred "Informera".

Talas protesta počeo je nakon intervjua sa višestruko osuđivanim silovateljem u tabloidu "Informer". 

Dok "Informer" to pravda "interesom javnosti" novinarska udruženja ga optužuju za kršenje Kodeksa novinara i Zakona o informisanju.

Zahtevi protesta su: Donošenje Zakona o registru i nadzoru silovatelja, povlačenje intervjua sa višestrukim silovateljem sa interneta, ukidanje finansiranja tabloida iz budžeta države i gradova, te obavezna primena smernica za izveštavanje o nasilju prema ženama.

Za prvih devet meseci 2022. u Srbiji su ubijene najmanje 23 žene u porodično-partnerskom nasilju, podaci su nevladinog Autonomnog ženskog centra. 

Telefoni za prijavu nasilja: 
0800 100 007 – Autonomni ženski centar 
0800 100 600 – Prijava nasilja u porodici  
192 – Policija 
194 – Hitna pomoć  

Jedan od transparenata sa protesta ispred "Informera" u Beogradu.

Protest ispred sedišta tabloida "Informer".

Potom su okupljeni prošetali do Skupštine Srbije pritom skandirajući "Ženska revolucija".

Protest je nastavljen ispred Skupštine Srbije.

Na protestu su odjekivali zvižduci u pištaljke, sirena sa megafona i zvuci dobošara, dok su aktivistkinje uzvikivale "Nijedna više", "Ne naše suze, ne naša krv" i "Ne u medije, nasilnike u zatvore".