Turistički dio Trebevića očišćen od mina

Olimpijska bob staza na Trebeviću danas, Fotografije uz tekst: Midhat Poturović

Priredio: Edin Avdić

Deminiranje turističkog dijela olimpijske planine Trebević, nekada najpoznatijeg izletišta u Bosni i Hercegovini, je konačno zavrseno.

Ovo ne znači da je kompletan prostor ove planine očišćen od mina, ali znači da sada građani Sarajeva željni lijepog pogleda i čistog zraka mogu bez bojazni posjećivati ovu lokaciju.

Trebević danas izgleda sumorno.

Dominiraju izrovane ceste, uništena infrasturkutura i zapaljene porodične kuće.

"Turistički dio Trebevića je potpuno očišćen od mina. Pri tome mislim na lokalitet bob-staze, žičare i objekte koji su korišteni prije rata, a koji su danas uništeni. Sve to smo očistili i građani se mogu slobodno kretati tim prostorima koji su i prije bili najposjećeniji," kaže Dušan Gavran, direktor centra za uklanjanje mina MAC.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović smatra da BiH još uvijek ne ulaže dovoljna sredstva za deminiranje svoje teritorije.

Razlog je uobičajen, nedostatak finansijskih sredstava.

"BiH godišnje ulaže oko 25 miliona KM za deminiranje, što je velika cifra, ali nije dovoljna s obzirom da je deminiranje izuzetno skupo i potrebne su još veće investicije. Ovim tempom BIH ni u nrednih 10 godina neće biti očišćena od mina," rekao je Nović.

Finansije su najveća prepreka i kada je kompletno deminiranje Trebevića u pitanju.

U ovom trentuku apsolutno nije jasno da li će i kada u potpunosti biti deminirana ova planina.

Nović i Gavran su demantovali špekulacije da se neki već ranije od mina očišćeni prostori u BIH ponovo ograđuju trakom te čiste više puta.