Upitna jedina trajektna linija u Crnoj Gori

Trajekt (catara) Kamenare-Lepetane, 11.februar 2023.

Vlada Crne Gore je odlučila da od privatne kompanije Pomorski saobraćaj preuzme trajektnu liniju Kamenare-Lepetane u tjesnacu Verige koji spaja dvije obale Boko-kotorskog zaliva, bez jasnog odgovora kako, čime i po kojoj cijeni će održati tu liniju.

Trajekti na ovoj liniji prevezu milione automobila i putnika, posebno ljeti.

Oni skraćuju put između primorskih gradova Herceg Novi s jedne, i Kotora i Tivta sa druge strane za oko 30 km, što je 40-ak minuta vožnje zimi, a ljeti višestruko duže zbog velikih gužvi.

Odluka Vlade

Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića je 9. februara objavila da preuzima upravljanje trajektnom linijom Kamenare - Lepetane koju je prethodnih 19 godina održavala kompanija Pomorski saobraćaj.

"Moguće da ćemo doći u situaciju otežanog prevoza, ali očekujem da dođu sa strane trajekti koje ćemo možda kupiti. Ne može pristanište za 200.000 eura da donosi prihode od nekoliko miliona eura", rekao je Abazović i dodao da očekuje da to bude "početak sprečavanja javašluka".

On je kazao da je posao sa dosadašnjim operaterom bio "van zakona", što iz Pomorskog saobraćaja odbacuju uz ocjenu da Abazović "neistinama vodi kampanju" protiv te kompanije s ciljem njene diskreditacije.

Kada je i kako kupljen Pomorski saobraćaj

Vlasnici kompanije Dejan i Dušan Ban se u javnosti dovode u vezu sa Demokratskom partijom socijalista Mila Đukanovića, koja je bila na vlasti 2004. godine kada je njihova firma preuzela taj unosan posao.

Te godine je, do tada državni Pomorski saobraćaj, privatizovan bez javnog tendera, kupovinom državnih akcija na berzi. Kompaniju je firma Prohouse braće Ban i njihovih partnera državi platila 1,2 miliona eura, od čega 680 hiljada eura u kešu, a ostatak u obveznicama stare devizne štednje.

Ova firma je od tada imala monopol na trajektnoj liniji. Morskom dobru su na ime zakupa pristanišnog dijela obale u Lepetanima i Kamenarima plaćali mjesečnu naknadu u visini od četiri odsto prihoda.

Zimi tri trajekta rade na liniji Kamenare-Lepetane, ljeti ih je šest. To je minimum plovila potrebnih za prevoz morskim putem preko Veriga po dosadašnjoj satnici.

Abazovićeva Vlada je najavila raspisivanje postupka za dodjelu koncesije i zadužila Javno preduzeće Morsko dobro, koje upravlja crnogorskom obalom, da u narednih 45 dana preuzme trajektnu liniju do okončanja tenderskog postupka za dodjelu koncesije.

A to može trajati mjesecima, što bi moglo ugroziti saobraćajne tokove između tri primorske opštine, koje su na frekventnoj ruti Jadranske magistrale prema Hrvatskoj i Albaniji tokom turističke sezone.

Kako će se preko Veriga?

Predsjednik odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je to preduzeće spremno kupiti nove trajekte.

Do tada, ako Pomorski saobraćaj ne bude zainteresovan da im iznajmi svoja plovila, postoji alternativno rješenje, kaže Rađenović, ali ne navodi o kakvom rješenju je riječ.

Potvrđuje da razmatraju mogućnosti rentiranja domaćih, ali i trajekata grčkih kompanija ili hrvatske Jadrolinije.

Međutim, Rađenović nije odgovorio kako je to moguće sprovesti ako je propisano da se trajektni prevoz u unutrašnjem pomorskom saobraćaju može obavljati samo brodovima registrovanim u Crnoj Gori.

U zimskom periodu vozila i putnike prevoze tri trajekta sadašnjeg operatera na liniji Kamenare-Lepetani, a ljeti je i njih šest nedovoljno da se izbjegnu gužve u jeku turističke sezone.

Što kažu u Pomorskom saobraćaju

"Ovo što se dešava je avanturistički poduhvat jedne nezrele družine", kaže za RSE izvršni direktor Pomorskog saobraćaja Dejan Ban, dodajući da je o odluci Vlade saznao iz medija.

Navodi da to preduzeće ima ugovor kojim njihov status operatera pomorske linije važi do okončanja procesa koncesije, te odbacuje navode da posluju mimo zakona.

"On (premijer Abazović) vrši nasilje nad pravnim licem i svakom investitoru šalje poruku da sve ono što ima potpisano ne važi, ako on odluči", kaže Ban.

Iz Pomorskog saobraćaja kažu i da neubjedljivo zvuči da će se navodna nezakonitost otkloniti tako što će na isti način, bez koncesije, djelatnost obavljati neko drugi.

"Takvo postupanje bjelodano ukazuje na radnju koja bez sumnje ima špekulativnu pozadinu", saopštili su iz kompanije.

Unosan posao

Godišnji prihod od trajektne linije Rađenović procjenjuje na osam do devet miliona eura.

"Od toga je Morsko dobro je na primjer prošle godine dobilo oko 202.000 eura, i to kad oduzmemo porez na dodatu vrijednost", kaže Rađenović.

S druge strane, iz Pomorskog saobraćaja navode da država ima i druge benefite od njihovog posla, te da je samo po osnovu PDV-a, poreza na dobit i doprinosa za prošlu godinu država inkasirala preko dva miliona eura.

Cjenovnik catare, februar 2023. Godišnje se na liniji Kamenare-Lepetane preveze i do milion i po vozila, podaci su Morskog dobra

Na pitanje RSE da li postoji elaborat o tome koliko će preuzimanje trajektne linije koštati Morsko dobro, Rađenović nije direktno odgovorio.

"Siguran sam da će nam on uveličati prihode, usudio bih se reći i poduplati prihode javnog preduzeća", kaže Rađenović.

Najavljuje da će Morsko dobro preuzeti zaposlene u Pomorskom saobraćaju. Stalno zaposlenih je 95, a tokom sezone, od aprila do oktobra, iznosi 130 radnika.

Što kažu putnici?

"Catara (trajekt) ima ogromnu važnost, koristimo je svakodnevno, a okolnim putem treba potrošiti i vrijeme i novac jer transport dodatnih tridesetak kilometara košta. Skeptičan sam oko svih odluka koje su donijete", kaže autopevoznik Boško.

Taksista Jovan podsjeća da je trajektna linija posebno važna ljeti, ne samo zbog turista koji dolaze automobilima, već i onih koji su vezani za aerodrome Tivat i Dubrovnik.

"Ako catara ne funkcioniše, turisti čekaju satima u koloni, često zakasne na avion. Ne mislim da će se do ljeta sve to riješiti (oko preuzimanja) i mislim da će se jedan dio vremena sigurno morati voziti oko zaliva", kaže Jovan.

O važnosti pomorske linije Kamenare-Lepetane govori podatak da flota hrvatske Jadrolinije sa 54 trajekta u toj zemlji preveze godišnje oko tri miliona vozila. Šest trajekata Pomorskog saobraćaja preveze oko milion i po vozila godišnje, podaci su Morskog dobra.