RSE: Deset priča u 2020.

  • RSE
Kako se godina bliži kraju, osvrnimo se na 10 priče Radija Slobodna Evropa koje su obilježile 2020.

1. Epidemije od Troje i Španske groznice do korona virusa

Zarazne bolesti su kroz istoriju ne samo sejale masovnu smrt, već i u velikoj meri uticale na tokove istorije i ljudski identitet. Tako je “Justinijanova kuga” u 6. veku sprečila ovog vizantijskog imperatora u nameri da prisajedini ostatke nekadašnjeg Zapadnog rimskog carstva koje se raspalo 476. godine...

Pročitajte i ovo: Epidemije od Troje i španske groznice do korona virusa

2. Prištinski studenti volonteri u karantinu

U martu smo zabilježili priču o više od dvadeset studenata Medicinskog fakulteta u Prištini rade kao volonteri u prištinskom studentskom centru, koji je pretvoren u karantin. Oni pružaju medicinsku pomoć stotinama građana koji su izolovani kako bi se zaštitili od korona virusa.

Vaš browser nepodržava HTML5

Prištinski studenti volonteri u karantinu

3. Nada Ostojić, 'nepoznata' junakinja koja je 1992. ubijena štiteći Bošnjake u Zvorniku

Malo ko danas u Zvorniku kaže da zna ko je Nada Ostojić, junakinja koja je život izgubila pokušavajući zaštititi prijatelje Bošnjake 9. aprila 1992. godine.

Pročitajte i ovo: Nada Ostojić, 'nepoznata' junakinja koja je 1992. ubijena štiteći Bošnjake u Zvorniku

4. Žičana ograda već do graničnog prelaza Srbije i Severne Makedonije, detalji ’strogo poverljivi’

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je da Radiju Slobodna Evropa pruži detalje o žičanoj ogradi koju Srbija podiže na granici sa Severnom Makedonijom i navelo da su te informacije "strogo poverljive". Više pročitajte ovde

6. Srebrenica: Genocid u tri čina

Ramiza Gurdić 25 godina živi od sjećanja na dva sina i muža koji su streljeni na različitim lokacijama tokom genocida u Srebrenici i pronađeni u tri masovne grobnice. Sudbina Ramizine porodice pokazuje razmjere udruženog zločinačkog poduhvata na prostoru istočne Bosne, organizovanost i napore da se tragovi zločina sakriju i značaj dokumenata i svjedočenja pohranjenih u Haškom tribunalu.

Vaš browser nepodržava HTML5

Srebrenica: Genocid u tri čina

7. Puč ili pobeda? Dvadeset godina od 5. oktobra

Na dvadesetu godišnjicu događaja od 5. oktobra u kojima je zbačen sa vlasti Slobodan Milošević, Srbija se suočava sa sličnim ili čak istim problemima kao i tada: krhke demokratske institucije, netolerantni javni govor, nepomirljive političke podele, nerešeni nacionalni sporovi iz 1990-ih.

Pročitajte i ovo: Peti oktobar - puč ili pobeda?

8. Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute

Zašto Mostar, grad na jugu BiH, dvanaest godina nije imao lokalne izbore? Evo pregleda tog perioda - od sudske presude kojom je naložena izmjena Statuta grada do jednog potpisa, više od deceniju kasnije, kojim su izbori omogućeni.

Vaš browser nepodržava HTML5

Mostarska hronika: 12 godina u 2 minute

9. Ostrog: Pričešće istom kašikom na skupu Srpske pravoslavne crkve​

Povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog, više stotina vjernika okupilo se u manastiru Ostrog, između Danilovgrada i Nikšića. Prvi dozvoljeni vjerski skup, nakon popuštanja mjera protiv epidemije, protekao je mirno. Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije poručio je da je božija sila lijek za COVID-19, ali i druge viruse.

Vaš browser nepodržava HTML5

Ostrog: Pričešće istom kašikom na skupu Srpske pravoslavne crkve

10. RSE istraga: QAnon javno širi ‘tajanstvene priče’ na Zapadnom Balkanu

Iako društvene mreže već mjesecima uklanjaju sadržaje, grupe, stranice i profile koji se dovode u vezu sa teorijom zavjere QAanon, na prostoru Zapadnog Balkana i dalje se mogu naći pojedinci, ali i stranice koje i dalje šire ove teorije.

Pročitajte i ovo: RSE istraga: QAnon javno širi ‘tajanstvene priče’ na Zapadnom Balkanu