Fotograf iz Srbije na prvim linijama fronta

Zarobljen muškarac optužen da je pripadnik takozvane “Islamske države”, snimljen je u istočnom Mosulu 26. oktobra 2016. godine. Tomašević snima konflikte još od ratova na prostoru bivše SFRJ između 1991. i 2001. godine. Seća se kako su se devedesetih najvažnije vesti na svetu “dešavale ispred mojih vrata, tako sam i počeo”.
 

Pripadnik Oslobodilačke vojske Sirije ispaljuje granatu na raketni pogon tokom borbi u Damasku, januar 2013.
 

Trenutak nakon što je ispaljena granata iste pobunjenike zasula je kiša šrapnela i betona pošto je tenk udario u zid iznad njih.
 

Gonič stoke u Južnom Sudanu pere se kravljim urinom, januar 2011. Mnoge od 14.000 Tomaševićevoh fotografija u arhivi Rojtersa vezane su za putovanja ili svakodnevicu. No, fotograf rođen u Beogradu svoje najprepoznatljivije fotografije pravi u zonama konflikta.
 

Žena puca iz kalašnjikova slaveći vest o povlačenju Gadafijevih snaga iz Bengazija, 19. mart 2011.
 

Pobunjenik puca kroz rupu u zidu na sirijske vojnike u januaru 2013. Tomašević je u jednom intervjuu agenciji Rojters rekao: “Kada počne borba za mene nema nazad… Stideo bih se samog sebe ako ne odem do kraja”.
 

Pobunjenici ispituju Afrikanca u Libiji u martu 2011. Tomašević je kasnije rekao za New York Times: “kada sam fotografisao mladića osumnjičenog da je plaćenik zbog boje njegove kože, bio sam jako uplašen za njega”.
 

Vozila koja pripadaju snagama lojalnim libijskom lideru Gadafiju eksplodiraju prilikom vazdušnog napada koalicije u martu 2011. “Posle ove fotografije prišao sam bliže”, rekao je Tomašević za British Journal of Photography. “Dogodila se još jedna eksplozija koja me oborila na zemlju, ali ta fotografija nije bila (tako dobra) kao ova”.
 

Kiša metaka promašuje pobunjenika tokom borbi u Libiji u martu 2011. Duboko religiozan, Tomašević kaže: “Puno se molim, to me čuva”.
 

Pobunjenik u Libiji sa nojem kome je suđeno da završi kao večera, septembar 2011.
 

Iračanin gađa kamenjem statuu Sadama Huseina, 9 april 2013. Dan pre nego što je ova fotografija snimljena, u napadu aviona SAD na kancelarije Al –Jazeera u Bagdadu stradao je Tomaševićev kolega i prijatelj Tareq Ayoub. Sećajući se dana kada je snimao ovu fotografiju, Tomašević kaže: Bilo mi je svejedno. Samo sam želeo da završim posao i odem kući”.
 

Tomašević u Libiji, mart 2011. “Nemam nikakav problem da se vratim svom normalnom životu. Uopšte”, rekao je za BBC 2011. godine. “Jednostavno, izađem napolje, pojedem koji stek i popijem puno piva. Pogledam fudbalsku utakmicu i srećan sam. Nisam od onih fotografa koji imaju loše snove, ali imam sećanja. Od svakog sećanja naučiš nešto.”
 

Pripadnica opozicije štiti se od kamenica tokom masovnih protesta blizu Tahrir Trga u Kairu, februar 2011. Protesti u Egiptu deo su onoga što će kasnije postati poznato kao “Arapsko proleće”.
 

Eksplozija kanistera suzavca koga je izraelski vojnik bacio pred palestinskog aktivistu, jun 2004.
 

Priština, Kosovo, mart 1999. godine, nakon što je u vazdušnim napadima NATO snaga uništena kancelarija Crvenog krsta i policijska stanica.
 

Dok se iračke i kurdske snage bore da oslobode Mosul od militanata takozvane Islamske države, fotoreporter iz Srbije Goran Tomašević je ponovo na prvim linijama fronta. Ovo je osvrt na neke od najupečatljivijih fotografija koje je ovaj veteran napravio tokom skoro četvrt veka, koliko dugo izveštava sa ratom zahvaćenih područja. Priredio: Amos Chapple