Tolstoj u ratu i miru

Lav Nikolajevič Tolstoj pozira za portret u svojoj 20. godini života. Mladi plemić rođen je u bogatoj seoskoj porodici 1828. godine. Oba Tolstojeva roditelja umrla su dok je još bio dečak.

Tolstojeva rodna kuća u gazdinstvu Jasnaja Poljana. Porodično imanje je oko 200 kilometara udaljeno od Moskve.

Tolstoj u vojnoj uniformi 1854. godine. Nakon nekoliko mladalačkih godina kockanja, opijanja i druženja sa ženama, Tolstoj se priključio carskoj armiji. Služio je sa odlikovanjem na Kavkazu i u Krimskom ratu, koji je bio u toku kada je ova fotografija nastala.
 

Topovske kugle nakon bitke na krimskoj poljani.

Na Krimu je Tolstoj opisao kako je posmatrao amputacije svojih kolega vojnika, iskustvo koje je duboko promenilo njegove poglede na rat: „Vidite kako oštar, zakrivljeni nož ulazi u zdravo, belo telo“, napisao je kasnije. „Vidite da se ranjenik iznenada osvestio prodornim plačem i psovkama, vidite vojnog hirurga kako baca amputiranu ruku u ugao, vidite drugog ranjenika, koji leži na nosilima u istom stanu, grčevito se skuplja i stenje dok gleda operaciju svog druga ... vidite rat, ne sa njegove konvencionalne, lepe i briljantne strane, uz muziku i bubnjeve, sa lepršavim zastavama i galopirajućim generalima, već vidite rat u njegovoj stvarnoj slici - u krvi, u patnji, u smrti “.

Tolstoj (skroz levo) pozira sa grupom drugih ruskih pisaca 1856. godine. U vreme kada je ova fotografija nastala, Tolstoj je već bio priznat kao novi talenat ruske književne scene.
 

Tolstoj sa suprugom Sofijom, sa kojom se oženio 1862. godine. Par je imao trinaestoro dece, od kojih je osmoro preživelo do punoletstva. Ali brak nije bio srećan. Dan pre njihovog venčanja, Tolstoj je Sofiji iznenada dao svesku u kojoj su detaljno opisana njegova seksualna iskustva sa ženama iz sela.

Tolstoj 1862. godine. Jednu godinu nakon što je snimljena ova fotografija, pisac je započeo rad na svom epskom romanu "Rat i mir", za koji bi mu trebalo šest godina da ga napiše.

Portret već svetski poznatog Tolstoja tokom 1870-ih godina. 1878. godine Tolstoj je postao pobožni hrišćanin koji se usredsredio na biblijska učenja Isusa Hrista. Tolstoj je odbacio veći deo onoga što je diktirala Ruska pravoslavna crkva. Otprilike u isto vreme postao je i vegetarijanac, izjavivši u eseju: „Čovek može da živi i bude zdrav bez ubijanja životinja zbog hrane; stoga, ako jede meso, učestvuje u oduzimanju životinjskog sveta samo zbog svog apetita. A postupati tako je nemoralno“.
 

Tolstoj pravi spisak izgladnelih seljana kojima su bile potrebne zalihe hrane tokom perioda "ruske gladi" 1891. Iste godine Tolstoj je izjavio da će se odreći autorskih prava na svoja dela, koja su i tada vredela bogatstvo.
 

Tolstoj pozira sa ruskim piscem Maksimom Gorkim u Jasnoj Poljani 1900. godine. Gorki se prisetio: „Poneo sam [sa sastanka] gomilu utisaka, koje do danas ne mogu u potpunosti da shvatim... Proveo sam tamo ceo dan od od jutra do večeri “.
 

Tolstoj sa svojom ćerkom Aleksandrom na moru na nepoznatom mestu 1901. godine. Tolstoj je izopšten iz Ruske pravoslavne crkve godine kada je nastala ova fotografija.
 

Tolstoj oduševljava svoje unuke dok im priča bajku 1908. godine.

Put do Jasnaje Poljane, Tolstojevog doma na selu južno od Moskve, fotografisano 1909. godine.

Retka slika Tolstoja dok govori, iz 1909. godine. Manje od godinu dana kasnije, usred tekuće bračne krize, Tolstoj je izašao iz svoje kuće na sneg. Zatim se ukrcao na voz do nepoznatog odredišta. Tokom putovanja zaradio je upalu pluća i umro 20. novembra 1910. godine u kući šefa stanice.
 

Tolstojevo telo odneto je sa železničke stanice u ruskoj regiji Lipeck, gde je slavni pisac umro.

Usred izliva tuge širom sveta, ruski car Nikolaj II napisao je: „Iskreno se kajem zbog smrti velikog pisca, koji je tokom vrhunca svog zanosa u svojim delima odražavao slike najslavnijih godina ruskog života. Gospod Bog neka mu bude milostiv sudija “.