Ruski spomenik 'Majka otadžbina zove' na restauraciji

Spomenik „Majka otadžbina zove“ u gradu Volgogradu, na jugu Rusije, 16. oktobra nakon što je deo skele uklonjen tokom renoviranja statue.

Otkrivena je 1967. godine kao deo kompleksa memorijala u znak sećanja na Staljingradsku bitku u Drugom svetskom ratu. Staljingrad je dobio ime Volgograd 1961. godine, nekoliko godina nakon smrti sovjetskog diktatora Jozefa Staljina.

Restauracija statue visoke 85 metara počela je 2017. godine u okviru priprema 75. godišnjice završetka Drugog svetskog rata koja će biti obeležena u maju 2020. godine u Rusiji.

Tim restauratora radi na glavi statue u septembru.

Radnici imaju zadatak da popune pukotine u betonu i premažu statuu lakom otpornim na vremenske uticaje.

Tim restauratora će takođe postaviti šiljke kako bi sprečili ptice da se nastanjuju u udubljenjima očiju spomenika, što je u prošlosti dovelo do stvaranja ružnih „suza“.

Leva ruka statue pre restauracije.

I ista ruka 26. septembra nakon što je nanet premaz otporan na vremenske uticaje.

Radnik se penje unutar statue tokom restauracije. Čelični kablovi na vrhu fotografije su deo mreže žičanih kablova koji ojačavaju spomenik i koje inženjeri mogu da zategnu.

Radnik čisti jezik statue. Uticaj atmosferskih prilika na spomenik je stalni problem jer oštra klima u južnoj Rusiji dovodi do toga da komadići betona otpadaju.
 

Pogled na memorijalni kompleks. Posmrtni ostaci više od 35.000 sovjetskih vojnika pohranjeni su u delu oko spomenika „Majka otadžbina zove”. Više od 1,5 miliona ljudi ubijeno je tokom bitke za Staljingrad koja se smatra ključnom prekretnicom u Drugom svetskom ratu.

Inspiracija za figuru spomenika je poznata skulptura „Krilata pobeda“ iz perioda antičke Grčke.

 
 

Alpinisti pregledaju površinu statue 1986. godine. Veruje se da je model za žensko lice spomenika bila supruga sovjetskog skulptora Jevgenija Vučetića koji je takođe izradio glavnu statuu u memorijalu „Spomenik vojniku oslobodiocu“ u parku Treptover u Berlinu. Legendarni skulptor navodno se suočavao sa pritiscima sovjetske vlasti zbog izraza lica žene: „Šefovi su me pitali zašto su njena usta otvorena, to ne izgleda lepo“, rekli su. Odgovorio sam, zato što vrišti: Za otadžbinu, k*****i sinovi!' Nikada više nisu pitali“.