Bjeloruski Čovjek-ptica

Ovo je bjeloruski ornitolog Uladzimer Ivanouski. Iako je rođen u Dagestanu, u Bjelorusiju se preselio 1972. godine, nakon što se zaljubio u prirodu regije Vicebsk.

Ovaj 73-godišnjak već više od četiri decenije proučava ptice grabljivice, riskirajući život uređujući stabla drveća kako bi im napravio gnijezda.

Ivanouski gradi gnijezdo žicom i granama u bjeloruskoj pustinji. Bivši softverski inženjer izgradio je gotovo 700 takvih gnijezda, što je, kako kaže, neophodno jer mnoge grabljivice u Bjelorusiji ostaju bez domova uslijed sječe šuma.

Ženka orla ribara (bukoč, orao ribič) na grani stabla. Ivanouski kaže da je oko 50 posto njegovih gnijezda već u upotrebi.

Ivanouski kaže da bira mjesta za gnijezda tako što šeta uokolo, gledajući krošnje i pitajući se: "Da sam ja orao, gdje bih se gnijezdio?".

Za pripremu gnijezda na stablima ovaj neustrašivi ornitolog koristi bodlje pričvršćene na čizmama. Iako mu pad s drveća nije stran, Ivanouski kaže da mu je najopasniji trenutak bio kada ga je napala sova koja se gnijezdila u krošnji. Zbog povreda je završio u bolnici s infekcijom  koja je vjerovatno prenesena od glodavaca koje je sova pojela.

Ivanouski provjerava gnijezdo orla klokotaša. Za jednu bjelorusku internet stranicu je izjavio da se divi orlovima jer su "moćni, ponosni i slobodni". "Kako ih možete ne voljeti?"

Jedne prilike se Ivanouski, tokom višednevne ekspedicije, susreo s medvjedom. Medvjed se digao na zadnje noge, samo nekoliko metara udaljen, i oprezno onjušio zrak prije nego što je krenuo dalje.

Ivanouski se penje na drvo kako bi vidio ptiće orla ribara dok posmatra gnijezda ptica grabljivica u močvari, sjeverozapadno selo Kazjani.

Ivanouski šeta bjeloruskom divljinom. Ljubitelj prirode priznaje da se ponekad boji biti sam jer na tom prostoru žive vukovi i medvjedi. Ali, zaključuje: "Uvijek se sjetim one šale - 'Nema gore zvijeri od čovjeka' ".