Teofil Pančić: Cenzura, poroci i vrline

Pozorišna predstava "Kazimir i Karolina" u režiji Roberta Lenarda, u produkciji Pozorišta Farma (Salasarsko pozoriste), pozorišne trupe vojvođanskih Mađara, 1. avgust 2021.

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Stara je iluzija, povremeno gajena na obe strane, kako umetnost i politika mogu koegzistirati sasvim nezavisno jedna od druge, ne dotičući se i ne stupajući ni u saradnju ni u konflikt.

Ali, to obično ne može da potraje dugo: umetnost „čačka“ politiku jer joj je posao i poslanje da na svoj način i sebi primerenim sredstvima preispituje sve ljudske delatnosti kao simptome ukupnog ljudskog stanja, a politika „čačka“ umetnost najčešće zapravo – zato što joj se može. Zato što je fizički jača. Zato što u svom posedu drži i javni novac, i institucije, i sredstva prinude, zakonska i nešto manje zakonska.

Ovakvog se stanja stvari vredi prisetiti dok čitamo vesti o najnovijoj aferi ili „kratkom spoju“ na relaciji politike i umetnosti u Srbiji (a sa konotacijama mnogo širim od skučenih granica istorijski indisponiranog „pijemonta srpstva“).

Pročitajte i ovo: Uprkos 'zabrani' predstava vojvođanskih Mađara nastavlja izvođenje

Onima koji ne poznaju prilike iznutra ili barem sa sasvim bliske udaljenosti, sve je moglo delovati kao šala, ili izmišljena vest: putujuća pozorišna trupa koja igra svoje predstave po selima i gradićima severa Vojvodine dobila je „sugestiju odozgo“ da svoju turneju obustavi jer najnovijom predstavom (a i one prethodne su pod sumnjom) u kojoj se, kažu, psuje, ima golotinje i čak tobože i „uriniranja“, kvari javni moral i čednost nedužnih seljana i varošana, pripadnika mađarske nacionalne manjine. A o deci da se i ne govori.

Trupa se, dakle, zove Salašarsko pozorište, postoji već decenijama, sačinjavaju je studenti glume i profesionalni glumci iz Novog Sada i Subotice, a dušebrižnici koji su de facto sprečili njen rad su političari koji deluju preko Mađarskog nacionalnog saveta.

Koji, savet, nije to neka osobita tajna, u ovakvim situacijama deluje kao paravan za Savez vojvođanskih Mađara, devedesetih godina jednu od perjanica demokratske i antiratne opozicije na severu, a danas odlično užljebljenu etno-klijentelističku stranku koja je vlast na mnogim lokalnim nivoima i na nivou same pokrajine Vojvodine, odlično stoji i na beogradskom dvoru gde aktuelnom srpskom Knezu jede iz ruke, a na peštanskom dvoru, odakle joj stiže svakovrsna pomoć i poneka konstruktivna ideja i preporuka, stoji još bolje.

RSE na 'zabranjenoj' predstavi u Vojvodini

Tačnije: nikad bolje. Otkad je Viktor Orban po drugi pu osvojio vlast i rešio da se ne birajući mnogo sredstva potrudi da je više nikada ne izgubi, SVM deluje kao lokalna, „južna“ transmisija njegove neokonzervativne, „hrišćanske“, nacionalističke politike.

A takva politika uvek se najbolje ogleda u kulturi: „kulturni ratovi“ protiv brojnih grehova, grešnika i svakovrsnih blasfemija njena su najuža specijalnost.

U neku ruku, štošta je bizarno i čak iznenađujuće u vezi s ovom ni iz čega iskonstruisanom aferom.

Salašarsko pozorište i reditelj Robert Lenard optuženi su za vulgarnost upravo na uvredljivo vulgaran i neznalački način, a na tapetu se našlo izvođenje znamenitog komada „Kazimir i Karolina“ Edena fon Horvata, izuzetno uglednog i važnog međuratnog nemačko-austrijskog pisca, protivnika fašizma, nacionalizma, verske bigotnosti i svakovrsnih malograđanskih nastranosti.

Trupa je bila ucenom uskraćivanja materijalne pomoći primorana da otkaže turneju (koja je, da se razumemo, i smisao i specifičnost njenog postojanja: dovođenje kvalitetnog pozorišta „na noge“ ljudima iz tzv. malih sredina), ali je rešila da je igra svake večeri u svom „salašarskom“ središtu, u minijaturnom naselju usred bačke ravnice, po strani od svih magistralnijih puteva i od svih većih naselja, desetinama kilometara udaljena od najbližeg semafora.

I da vidite, ljudi dolaze, kako znaju i umeju, što od gladi za dobrim pozorištem, što iz otpora i prkosa dušebrižničkoj cenzuri.

Pročitajte i ovo: Glumica predstave na mađarskom jeziku u Srbiji podnela ostavku zbog cenzure

Bilo bi dobro da se pokaže da je ova nepotrebna afera samo posledica lobiranja „nervoznog“ ili preambicioznog pojedinca, ali budimo realni: ništa ne ukazuje na to.

I tako društva koja su prihvatila populizam kao vladajuće načelo polako ali neumitno tonu u neku od bezbrojnih podvrsta kulturne degeneracije. Jedna od najraširenijih podvrsta je, naravno, ona koja „gine“ od brige za malograđanski shvaćenu pristojnost i javni moral.

Nakon što je Orbanova Mađarska već „izručena“ komesarima „hrišćanske obnove“ u tzv. iliberalnoj demokratiji (kao konceptu koji se doima poput tempirane bombe postavljene pod Evropsku uniju), sve je više naznaka da se i u Vučićevoj Srbiji polako uvodi ista agenda, u toku je tiha, ali temeljita najezda na institucije i na resurse, uz jasnu poruku svojeglavim pojedincima i odviše zaigranim umetnicima: ili se priklonite ili se uklonite.

Ko ne posluša, možda mu se „dogodi narod“. Doduše, i druga strana tu nije bez svog „naroda“, što je idealan pretekst za jalove konflikte oko pitanja koja su u zapadnoj Evropi uglavnom apsolvirana još pre celog jednog veka.

I tako društva koja su prihvatila populizam kao vladajuće načelo polako ali neumitno tonu u neku od bezbrojnih podvrsta kulturne degeneracije. Jedna od najraširenijih podvrsta je, naravno, ona koja „gine“ od brige za malograđanski shvaćenu pristojnost i javni moral.

„Poroci tajni, vrline javne“, kako je to odavno formulisao jedan drugi lucidni posmatrač licemerja „ćudoredniih“.

Eden fon Horvat umro je 1938. u Parizu, u izgnanstvu. Svoje komade ipak nije mogao da spase od dejstva onog duha od kojeg je potražio spas.