Trideset godina od napada na Moniku Seleš

Monika Seleš, rođena Novosađanka (Jugoslavija), bila je zvijezda svjetskog tenisa. Osam od devet Grand Slam naslova osvojila je do 20. godine života.

Kolekcija trofeja na najvećim turnirima bila bi joj zasigurno veća da njenu karijeru nije obilježio nesvakidašnji događaj na teniskim terenima.

Na terenu u Hamburgu, u meču protiv Magdalene Maleeve, Moniku Seleš nožem je ubo fanatični navijač njemačke teniserke Steffi Graf, 30. april 1993.

Stadionom je odjeknuo vrisak.

Günter Parche je htio pomoći svojoj miljenici da se vrati na vrh WTA liste, koja posljednjih godina nije znala kako izaći na kraj s pet godina mlađom Seleš. Stoga je iskoristio dolazak Monike Seleš u Njemačku. Tokom tog četvrtfinala, na predahu između gemova, spustio se do prvog reda tribina, odakle ga je od žrtve dijelio nepun metar visok reklamni pano. Izvadio je nož i s obje ruke joj ga zabio u leđa.

Publika je Parchea (u sredini) smjesta savladala, spriječivši ga da napravi još veću štetu. Iako je kuhinjski nož bio dugačak više od 20 cm, Parche ga je uspio zariti u leđa Monike Seleš tek centimetar i pol duboko.

Parche je dugo planirao događaj koji će promijeniti historiju ženskog tenisa. Tada, kao 38-godišnjak, već je imao problema jer je uhodio teniserku Steffi Graf.

Ekipa prve pomoći odvodi Moniku Seleš s teniskog terena, Hamburg, 30. april 1993.

Naposljetku, povreda nije bila velika, rana je zacijelila kroz mjesec dana, ali um žrtve nije. U znak protesta Monika Seleš više nikada nije nastupila u Njemačkoj.

- na fotografiji: Seleš razgovara s novinarima o napadu, 5. maj 1993.

- na fotografiji: Günter Parche ulazi u sudnicu povodom ponovnog otvaranja sudskog procesa, Hamburg, Njemačka, 21. mart 1995.

Sud ga je ranije proglasio neuračunljivim i osudio samo na uslovnu kaznu uz obavezno psihijatrijsko liječenje.

Njemački mediji su prenijeli da je umro u avgustu 2022., nakon što je posljednjih 14 godina proveo u Domu za starije i nemoćne u Nordhausenu. Živio je sam u sobi u Domu, a posljednje četiri sedmice proveo u krevetu. Bilo mu je 68.

Monika Seleš je u svojoj bogatoj karijeri osvojila 53 turnira i devet naslova na Grand Slamovima. Tri puta osvojila je Roland Garros, četiri puta Australian Open i dva puta bila najbolja na US Openu. Jedini Grand Slam koji nije osvojila je Wimbledon.

- na fotografiji: Monica Seleš u meču protiv Amerikanke Chande Rubin na turniru Hong Kong Ladies Challenge, 4. januar 2003.

Posljednji nastup na WTA Touru je imala u maju 2003. godine na Roland Garrosu. Povreda stopala prekinula je i zaustavila njenu karijeru. Početkom 2008. godine najavljivala je mogući povratak, ali je od njega ipak odustala.

Monika Seleš maše fanovima i novinarima nakon što je službeno ustoličena u tenisku Kuću slavnih u Newportu, SAD, 11. juli 2009. godine.