Talibani 2.0: Žene Afganistana vraćene 20 godina unazad

Talibanski borac i Afganistanka u Kabulu u decembru 2022.

Od svog povratka na vlast u avgustu 2021., tvrdolinijaški islamisti su poveli brutalni obračun protiv neslaganja i ponovo uveli svoje ekstremno i plemensko tumačenje islamskog šerijatskog zakona.

U maju 2022., talibani su odredili da žene u javnosti moraju nositi haljine koje sve pokrivaju kao i pokrivati svoja lica komplet osim očiju. Takođe im je rečeno da ostanu kod kuće osim ako nemaju važan posao van kuće.

Afganistanci na televiziji Tolo nose maske za lice kako bi pokazali solidarnost sa svojim koleginicama, kojima je naređeno da nose velove u studiju u Kabulu.

U novembru je talibanski vrhovni vođa Mullah Haibatullah Akhundzada naredio povratak na kazne koje dozvoljavaju odmazdu "oko za oko" i tjelesne kazne. Stotine širom zemlje su javno bičevane, kamenovane ili im su amputirani dijelovi tijela.

Talibani su takođe zabranili ženama da se bave sportom, primoravši mnoge da odu u podzemlje, kao što su ove članice ženskog nogometnog tima snimljene u Kabulu u septembru 2022.

Lutke u trgovini s kapuljačom postali su simbol vladavine talibana u Afganistanu, kao što se vidi na ovoj fotografiji iz decembra 2022. Talibani su prvobitno rekli da se lutke moraju ili ukloniti ili im ukloniti glave, ali nakon što su se vlasnici radnji požalili, pristali su na ovaj bizarni kompromis.

Talibanski borac stoji na straži dok žene čekaju da dobiju obroke hrane koje je podijelila grupa humanitarne pomoći u Kabulu u maju. Grupe za pomoć procjenjuju da je oko 30 miliona Afganistanaca potrebna pomoć.

Žene obučene u burke drže plakate na kojima traže svoje pravo na obrazovanje u Mazar-i-Sharifu u junu.

Ženama je zabranjeno da pohađaju univerzitete, a njihove mogućnosti zapošljavanja su uglavnom ograničene na sektor zdravstva i obrazovanja.

Mlada prisustvuje masovnom vjenčanju za porodice koje ne mogu priuštiti vjenčanja u Kabulu u julu.

Talibanska vjerska policija naredila je vlasnicima sala za vjenčanja da se uzdrže od puštanja muzike i upuštanja u aktivnosti koje su u suprotnosti s islamskim propisima. Talibani smatraju da je muzika protiv učenja islama.

Žena ulazi u kozmetički salon u Kabulu gdje su oglasi na kojima su bili likovi žena uklonjeni. Ženska lica su izbrisana iz reklama i prekrečena na muralima širom zemlje.
 

Avganistanska kozmetičarka uklanja poster u kozmetičkom salonu u Kabulu 24. jula nakon što je bio primoran da se zatvori dekretom talibana. Zatvaranje je izazvalo rijetko protivljenje javnosti mnogih afganistanskih žena jer ostavlja još jednu rupu u njihovim životima, u ekonomskim i društvenim oblastima.

S obzirom da je jedina dozvoljena muzička aktivnost pjevanje određenih vrsta vjerskih pjesama i talibanskih pjevanja, muzički instrumenti se rutinski oduzimaju radi spaljivanja, poput ove opreme u provinciji Herat ovog mjeseca.

Žena koja nosi burku šeta rano ujutro periferijom Kandahar Cityja u junu.

Od 2019. do 2020. godine stopa siromaštva iznosila je skoro 47 posto. Nedavni podaci pokazuju da do sredine 2022. godine dvije trećine avganistanskih domaćinstava navodno nije moglo priuštiti hranu i druge osnovne neprehrambene artikle, što je mnoge odrasle prisililo da se bave niskoproduktivnim aktivnostima kako bi ostvarili prihod.

Talibanski vladari u Afganistanu obilježili su 15. avgusta dvije godine od preuzimanja glavnog grada Kabula. UN kažu da je 20 godina napretka za afganistanske žene i djevojčice od tada preokrenuto i da se situacija vratila na onu prije 2002. godine, kada su talibani prethodno imali vlast.