Tadžikistan: Modernizirani život drevnih nomada

Pašnjaci Korumdu nalaze se 4.250 metara nadmorske visine na planinskom lancu Palmir u Tadžikistanu. Veća porodica koja broji 15 članova među njima i djece, provede nekoliko mjeseci na ovom prostoru brinući se za jakove i strane turiste koji žele pobliže upoznati njihov način života.

Djevojčica preskače potok. Na pozadini fotografije je jak. Jak je glavni izvor prihoda i može poslužiti kao novčana jedinica za finansijske transakcije. Prodajom jednog jaka možete kupiti jednu jurtu (okrugli nomadski šator) koja košta više od 270 eura.

Tagaybek Turdukulov i njegovi unuci. On je u Sovjetskom savezu bio vođa "Saveza komunističke omladine", a 1990-tih godina bio je odgovoran za privatizaciju, preciznije - omogućio je raspodjelu jakova i ovaca bivšim radnicima državnih farmi.

Priprema ručka. Žene napodno rade cijeli dan, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati. Pored kuhanja i brige oko djece, njihov zadatak je i briga oko jakova.

"Dastorkhon" je nomadski stol. Prema tradiciji, stariji uvijek požele mladima da im "dastorkhon uvijek bude pripremljen i pun hranom".

Vrijeme opuštanja i zabave. Djeca gledaju uzbekistansku TV seriju. Budući da je internet konekcija često vrlo slaba, djeca gledaju unaprijed skinuta videa.

Kuća na putu prema Korumdu pašnjacima. U njoj žive supružnici Zilal i Tajikbay Chonbagyshev i njihova unuka. Većina njihove djece sada je u Kirgistanu.

Zilal priprema kurut, suhi sir od jakovog mlijeka.

Kuhinja. Život na pašnjacima je život na otvorenom, dok se u šatorima jede i spava.

Nomadi nude turistima da jašu jakove. Turistički potencijal veoma je izražen, iako se apsolutno ništa ne ulaže.

Ydyrys je turistički vodič. Jahanje jaka turisti veoma cijene. Inače, jaka je lakše jahati nego konja. Ovo govedo zahtijeva manje brige jer samo pronalazi hranu.

Priprema kruha i ostalih peciva.

Kruh Chapaty.

Mladić pozira kao nindža. Šalu na stranu, ove maske su popularne kao zaštita od sunca.