Silajdžić traži raspravu u Predsjedništvu BiH

Haris Silajdžić

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić zatražio je da Predsjedništvo BiH danas raspravlja o jučerašnjem boravku predsjednika Srbije Borisa Tadića u BiH i najavio da će od Ustavnog suda BiH uskoro zatražiti ocjenu ustavnosti naziva danas otvorene Osnovne škole "Srbija" na Palama.

Silajdžić smatra da se Tadićevim boravkom na Palama, gdje je prisustvovao ceremoniji otvaranja škole pod nazivom "Srbija", "direktno krši princip konstitutivnosti naroda" koji je utemeljen presudom Ustavnog suda BiH 2000. godine.

“Naziv javne ustanove po državi koja je prema njenom Ustavu 'država srpskog naroda' jasno 'stavlja naglasak na srpsko svojstvo' te ustanove, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao direktno kršenje Ustava BiH", saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Silajdžić je najavio će radi zaštite suvereniteta BiH tražiti da se Predsjedništvo BiH izjasni o "ovim koordinisanim potezima Srbije i Republike Srpske (RS) entiteta koji znatno ugrožavaju mir i stabilnost u regionu".

Zamjenik ambasadora Srbije u BiH Ljiljana Borovčanin tokom jučerašnje posjete Ministarstvu inostranih poslova BiH navela je da Tadić danas slijeće na sarajevski aerodrom, a da ''cjelokupnu organizaciju ove posjete vrši Protokol Vlade RS''.

''Ovakav odnos predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet BiH, te nametanje entiteta RS kao međunarodnog subjekta kroz direktnu komunikaciju i organizaciju sa stranim državama'', smatra Silajdžić.

"Ime škole nikoga ne vrijeđa"

Predsjednik Srbije juče je na Palama sa predsjednikom Vlade RS Miloradom Dodikom otvorio Osnovnu školu "Srbija".

Tadić je na konferenciji za novinare izjavio da je njegova posjeta BiH, Republici Srpskoj i Palama najavljena u najboljem diplomatskom i protokolarnom običaju.

"Institucije BiH nisu izrazile nikakvu namjeru da ja posjetim te institucije. Da jesu, sa velikim bih ih zadovoljstvom posjetio", rekao je Tadić.

On je istakao da Srbija želi da bude prijatelj ne samo srpskog naroda u BiH, nego i Bošnjaka i Hrvata.

Objašnjavajući otkud ime škole, premijer RS Milorad Dodik nedavno je rekao da ukoliko Zagreb bude želio da gradi školu u tom entitetu ona se može zvati „Hrvatska“, a ako izgradnju škole bude finansirala Federacija BiH može dobiti čak i ime "Bosna".

U srijedu, Dodik je rekao da Silajdžić ima pravo tražiti ocjenu ustavnosti naziva škole „Srbija“, ali da će na to srpski član u Predsjedništvu BiH Nebojša Radmanović staviti veto.

Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da „ne vidi razlog“ za takvu Silajdžićevu inicijativu i da ona može „dodatno otežati međusobne odnose“.

On je mišljenja da naziv škole „Srbija“ ne vrijeđa nikoga te navodi da ima raznih naziva u FBiH, škola, džamija...

„Moram vas podsjetiti da je do dolaska SDA na vlast na Ilidži godinama bio hotel 'Srbija' pa nikome nije smetao, a sad odjednom smeta škola koja se tako zove“, rekao je Dodik, dodajući kako je ponosan time što je predložio da se škola tako zove”.


O otvaranju škole i komentarima na taj događaj pročitajte u tekstu "Srbija na Palama".