Svjetski dan izbjeglica: Što biste ponijeli sa sobom?

Magbola Alhadi (20) je sa svoje troje djece pobjegla iz Sudana. Ponijela je jedan lonac, dovoljno malen za nošenje, ali dovoljno velik da kuha za svoje kćeri tijekom putovanja.

Somarst i Nur izgubili su jednogodišnju kćer u Siriji. Sa svoje drugo dvoje djece izbjegli su u Bugarsku, a sa sobom su ponijeli samo uokvirenu fotografiju familije.

Wais je imao 15 godina kad je morao pobjeći iz Afganistana. Sada živi u Varšavi. "Moja majka mi je dala prsten i neke obiteljske slike. Oni su moji najdragocjeniji suveniri", kaže Wais.

Lina je pobjegla iz Gaze 2010., putujući kroz Egipat, Libiju, Jordan i stiže do Rumunije gdje ostaje. Najvažnije stvari koje je palestinska majka donijela sa sobom su prva pisana slova i crteži njene četvero djece - Alie, Lane, Adama i Ragheba.

Sirijske izbjeglice Maryan i Ahmed pobjegli su u Jemen, a sa sobom su ponijeli nešto odjeće i njen omiljeni šal.

Varvara iz Gruzije, kaže da je morala otići kada je pročitala u novinama da je njezin jedini brat ubijen. "Najvažnija stvar? Za majke izbor je jednostavan. Samo uzeti djecu. Bez njih ne bih otišla nigdje."

Mbela je pobjegla iz Konga 1997. Najvažnija stvar koju je ponijela sa sobom je tradicionalna odjeća. "Ova haljina me podsjeća na moju majku, koja je uvijek isticala da prava afrička žena treba znati kako nositi tradicionalnu haljinu, te promovirati našu kulturu i vrijednosti", objašnjava Mbela. Ona sada radi kao TV voditeljica u Bukureštu, u Rumunjskoj.

"Bilo je preopasno gubiti vrijeme na pakiranje. Kad su pobunjenici ušli u moje selo u južnoj Somaliji, samo sam zgrabio moju jaknu i istrčao", kaže Abas, koji je utočište našao u Poljskoj. "Jakna je već iznošena, ali mi ne smeta, to je jedina stvar koja me podsjeća na moj prethodni život."

Ali Reza Durani bio je socijalni radnik u općinskom središtu u Kandaharu, u Afganistanu. Pobjegao je, nakon što je napadnut od strane ljudi koji su povezani sa talibanima. Najvažnija stvar koju je donio sa sobom u Mađarsku bio je telefonski broj njegove obitelji, koji je zapamtio tijekom leta.

Najvažnija stvar koju je Jean Louis donio sa sobom u Rumunjsku bio je album s fotografijama familije i prijatelja, koje je ostavio iza sebe. Pobjegao je iz Konga 1996. "Moj brat je umro nedugo nakon što sam napustio zemlju. Ova slika je sve što mi ostalo od njega."

Sayed je pobjegao iz Afganistan nakon što se jedva spasio od talibana. Najvažnija stvar koju je donio sa sobom u Mađarsku je stari prsten koji je dobio od majke. "Uvijek mislim na nju kad samo pogledam na njega," kaže on.

Kad je Mahad morao pobjeći iz Somalije, prva stvar na koju je pomislio bio je Kuran. Sada se nada da će uz pomoć Kur'ana, dobiti šansu da vidi svoju obitelj ponovo.

Farahnaz je pobjegla iz Afganistana nakon niza prijetnji njenoj djeci. Bila je razvedena i radila je kao novinarka sa strancima. Najvažnija ¨stvar¨ koju je ponijela sa sobom bio je njen najmlađi sin. U Mađarskoj se ponovo sastala sa svom svojom djecom.