Svjetski dan izbjeglica: Sirijska priča bijega i preživljavanja

Iman (25) sa svojim dvogodišnjim sinom Ahmedom i jednogodišnjom kćerkom Aišom, utočište je našla u Turskoj. Najvažnija stvar koju je ponijela sa sobom je Kuran. Ona smatra da je vjera najvažniji aspekt njenog života, i da joj Kuran daje osjećaj zaštite.

Omar (37) izbjegao je u Kurdistan. Najvažnija stvar koju je donio sa sobom je njegov instrument, buzuq. "Sviranje me ispunjava osjećajem nostalgije i podsjeća me na moju domovinu. Na kratko oslobađa me tuge."

Alia (24) i izbjegličkom kampu u Kurdistanu. Jedina bitna stvar koju je donijela sa sobom je "moja duša, ništa više. Ništa materijalno.¨

Salma, ima preko 90 godina. Najvažnija stvar koju je bila u stanju donijeti sa sobom je prsten njene majke koji je dobila kad joj je bilo 10 godina.

Waleed (37) je liječnik. Pobjegao je iz Sirije sa suprugom i bebom. Najvažnija stvar koju je ponio sa sobom je fotografija supruge i njega prije braka. ¨Donosi mi divne uspomene, te me podsjeća na najsrećnije trenutke koje sam živio u Siriji.¨

May (8) ima noćne more od vremena kad je njen otac nasilno ubijen. Najvažnija stvar koju je donijela sa sobom su narukvice koje nosi na ruci.

Abdul je ponio sa sobom ključeve svoje kuće. Nada se da će se jednog dana vratiti u svoj Damaskus.

Tamara (20) je ponijela svoju diplomu, kako bi mogla nastaviti školovanje u Turskoj.

Ajman (82) sa suprugom Jasmine (67) utočište je našao u izbjegličkom kampu u Turskoj. Pobjegli su iz Alepa, nakon što su svjedočili brutalnom ubojstvu sina i susjeda. U suzama Ajman kaže: "Nevjerojatno je da bilo koje ljudsko biće može učiniti tako nešto. Njemu je njegova supruga ono najvažnije što je ¨ponio¨od kuće. "Ona je najbolja žena koju sam sreo u životu. Čak i ako bih bio mlađi za 55 godina, ja bih nju opet izabrao.¨

Jusuf je izbjegao u Lebanon. Najvažnija stvar koju je ponio sa sobom je njegov mobilni telefon. "Mogu nazvati svog oca. Mi smo dovoljno blizu Sirije da se uhvati signal, ponekad... U telefonu također imam fotografije familije koja je još u Siriji.¨

Mohamed (43) je sa sobom ponio Kuran i to mu je najvažnija stvar. ¨Volim svoju religiju, ali nisam tako konzervativan u stavovima. Želim učiti o značaju bratstva i jednakosti među svim religijama", kaže on.

Leila ima 9 godina, sa četiri sestre, majkom bakom i djedom izbjegla je u Irak. Najvažnija stvar koju je ona uspjela ponijeti sa sobom svoje omiljene hlače.

Ahmed (70) smatra da je najvažnija stvar koju je ponio sa sobom štap, bez kojeg ne bi mogao pješačiti dva sata kako bi stigao do iračke granice, gdje je našao utočište.