Svjetski dan srca - koraci do zdravog života

Akcija Svjetske kardiološke federacije

Svjetska kardiološka federacija svake godine, posljednje nedelje u septembru obilježava Svjetski dan srca. Prvi put bilo je to 24.09.2000.

Iako medicina bilježi veliki napredak u ovoj organizaciji ističu da i dalje u svijetu umire 17,2 milijuna ljudi od srčanog i moždanog udara.

Cilj im je pomoći ljudima da žive duže i kvalitetnije kroz prevenciju i kontrolu bolesti srca i moždanog udara, što se posebno odnosi na zemlje sa niskim i srednjim primanjima.

Moto ovogodišnjeg svjetskog dana je: “Radim za srce”.

Članovi Svjetske kardiološke federacije čini oko 200 kardioloških udruženja iz više od 100 zemalja Amerike, Afrike, Azije i Europe.

Preko 80 posto prijevremenih smrti od bolesti srca moguće je spriječiti otklanjanjem glavih rizičnih faktora, prije svega pušenja, nezdrave prehrane i fizičke neaktivnosti.

Ove godine svojim aktivnostima žele potaknuti ljude da “surađuju sa svojim srcem.”

Savjeti

Preuzmite nadzor nad zdravljem vlastitog srca, poručuju iz Svjetske kardiološke federacije i neka vam ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana srca bude motiv za preuzimanje ovih 10 jednostavnih koraka do zdravog i kvalitetnog života:

1. Zdrava ishrana – jedite najmanje pet obroka voća i povrća dnevno, te izbjegavajte prerađenu hranu koja uglavnom ima visoku koncentraciju soli u sebi.

2. Budite aktivni i preuzmite nadzor nad zdravljem vlastitog srca – samo 30 minuta fizičke aktivnosti pomaže u sprečavanju srčanog i moždanog udara.

Plakat na ulicama Sarajeva, Foto: Midhat Poturović
3. Odrecite se pušenja – rizik koronarne bolesti vašeg srca prepolovit će se i vremenom će doći na “normalu”.

4. Vodite računa o zdravoj tjelesnoj težini – smanjenje prekomjerne težine, smanjene unosa soli u organizam smanjuje i krvni tlak. Visok krvni tlak jedan je od glavnih uzročnika srčanih bolesti i moždanog udara.

5. Saznajte svoje idealne “brojeve” – posjetite zdravstvenog stručnjaka koji će vam izmjeriti krvni tlak, visinu šećera i kolesterola, te izračunati vašu idealnu težinu. Kad saznate svoj rizik možete, uz pomoć lječnika, planom djelovanja spriječiti kardiovaskularna oboljenja.

6. Pažnja na količinu alkohola koju pijete – Ograničite količinu alkohola, jer od njega osim jetre, gušterače, mozga strada i srce.

7. Na radnom mjestu insistirajte na okruženju bez duhana – zahtijevajte zabranu pušenja i podržite sve metode prestanka pušenja onima koji to žele.

8. Vježbajte i na radnom mjestu – ukoliko je moguće vozite se do radnog mjesta biciklom, koristite stepenice, na pauzi za ručak prošetajte 5-10 minuta.

9. Birajte zdravu hranu – zahtijevajte u kantinama na radnom mjestu serviranje zdrave i kvalitetne hrane.

10. Potrudite se da imate trenutke bez stresa – iako nije dokazano da je stres izravni uzročnik srčanog oboljenja, ono što je sigurno je njegova povezanost sa pušenjem, pretjeranim unosom alkohola, koji direktno ugrožavaju naše srce.