SZO upozorava Evropljane na COVID-19 prije ljetnih putovanja

Čelnik SZO-a za Evropu Hans Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je u četvrtak Evropljane da putuju odgovorno tokom ljeta i upozorila je da Evropa „nikako nije izvan opasnosti“ od COVID-19 uprkos padu stopa zaraze posljednjih sedmica, javlja Reuters.

„Obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska takmičenja narednih dana i sedmica, WHO Evropa poziva na oprez“, rekao je na brigfingu za novinare čelnik WHO-a za Evropu Hans Kluge.

„Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto“.

Tokom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva COVID-19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

Broj prijavljenih infekcija prošle sedmice bio je 368.000, što je petina sedmičnih slučajeva prijavljenih tokom vrhunca u aprilu ove godine, kazao je Kluge.

„Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti“, istakao je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta „pokazuje povećanu zaraznost“, a mnogi koji spadaju u osjetljive grupe stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

Obzirom da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu vakcine, to nije dovoljno da se spriječi novi val virusa, dodao je.

Greška servera

Greška na serveru. Molimo obratite se timu sa podšku.

Molim koristite naš pretraživač kako biste pronašli traženi sadržaj