Svjedok ustvrdio: Susjeda me krivo optužila za odvođenje muža

Zoran Kovačević

Kao zadnji svjedok prije ljetne pauze u suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću iskaz je dovršio Zoran Kovačević, zapovjednik 2.čete Bratunačke brigade VRS-a koja je sudjelovala u zauzimanju Srebrenice 1995.godine.

Kovačević je označen od strane jedne svjedokinje – kao čovjek koji joj je odveo muža i uputio ga prema grupi zarobljenih muškaraca – predviđenih za egzekuciju. Nakon što je kao svjedok obrane Kovačević izjavio kako to nije istina – suce je zanimalo – zašto bi svjedokinja lagala, budući da mu je bila susjeda.

Kovačević se branio kako je u srpnju 1995.godine u Srebrenici bježao od generala Mladića, kako ne bi dobio neku zapovjed – te da nije bio u Potočarima kada su dječaci i muškarci razdvajani od svojih obitelji i odvoženi na masovna gubilišta.

„E sad od kud ja tu? A znamo, poslije Potočara – gdje se general Mladić pojavi mi normalno bježimo ko đavo od krsta. Tako da nema logike – ako je general Mladić otišao dolje – da ja idem ili moj vojnik, to je van pameti. A u tom trenutku kažu da sam bio, a da sam bar bio blizu“, branio se svjedok obrane koji je u glavnom iskazu ustvrdio i da nije vidio zlostavljanje zarobljenih Srebreničana.

Svjedok: svi sve znaju u Bratuncu

Kao jedino objašnjenje – zašto bi njegova susjeda Nedžiba Salihović lagala da joj je odveo muža te da je sudjelovao u izdvajanju muškaraca i dječaka u Srebrenici – Kovačević je naveo – osvetu, jer ga je možda vidjela na snimci srpskih medija – u kojoj kao zapovjednik čete VRS-a slavodobno komentira zauzimanje spomenute enklave.

(VIDEO: Prikazana snimka Kovačevića iz Srebrenice)

Svi znaju, ja nisam čuo zaista od završetka rata, već više od 15 godina ima. A sve se priča i sve se zna u Bratuncu i nisam naišao da nitko kaže – evo još je netko od naših ljudi iz Bratunca sudjelovao u razdvajanju – osim Momira Penzijice“, izjavio je svjedok okrivljujući jedino obavještajno - sigurnosnog oficira VRS-a iz Bratunačke brigade za sporne radnje.

Spomenuti Momir Penzijica je zapravo Momir Nikolić, osuđen na 20 godina zatvora zbog sudjelovanja u razdvajanju Srebreničana koji su kasnije pogubljeni, a koji je kao svjedok pokajnik naveo – kako mu je general Mladić pokretom ruke preko grla – dao naslutiti da se izdvojene ljude namjerava ubiti.

Kovačević se i dalje branio samo svojom logikom - kako s Momirom Nikolićem nije izdvajao dječake i muškarce, jer je svjedokinja Salihović rekla da su to učinili njezini susjedi, „a Momir Nikolić živi 10 kilometara od njih“.

Vaš browser nepodržava HTML5

Poricanje Kovačevića da je izdvajao Srebreničane

Nakon iskaza Kovačevića na suđenju za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini – počela je jednomjesečna, ljetna sudska pauza.

Proces se nastavlja 25.kolovoza ove godine.