Hamas osudio palestinsko - izraelsku "saradnju"

Nekadašnja ministarka inostranih poslova Israela Tzipi Livni (levo) se nalazi preko puta Ahmeda Kurejšija (desno), bivši palestinski premijer, koji sada vodi mirovne pregovore, i glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat (drugi desno), tokom zajedničkog

Palestinski dužnosnici negiraju autentičnost dokumenta kojeg je objavila Al-Jazeera, a prema kojem su palestinski pregovarači ponudili Izraelu koncesije "bez presedana" nad istočnim Jeruzalemom.

Podaci koje objavljuje katarska televizija opisuje se kao najveće "curenje inormacija" ikad zabilježeno u izraelsko-palestinskim odnosima.

Al-Jazeera tvrdi da su imali pristup do 1700 stranica povjerljivih dokumenata o desetogodišnjim pregovorima između Palestine i Izraela.

Hamas je osudio palestinsko - izraelsku "saradnju".
Među najštetnijim se doživljava objava sadržaja razgovora od 15.juna 2008. kada je navodno visoki palestinski pregovarač ponudio Izraelu da zadrže istočni, okupirani dio Jerusalema u zamjenu za okončanje višedecenijskog sukoba.

Među najštetnijim se doživljava objava sadržaja razgovora od 15.juna 2008. kada je navodno visoki palestinski pregovarač ponudio Izraelu da zadrže istočni, okupirani dio Jerusalema u zamjenu za okončanje višedecenijskog sukoba.

Jednako zabrinjavajuće za palestinski narod - koji želi stvoriti državu na teritoriju kojeg je Izrael oteo u ratu 1967.godine, jest činjenica da Izrael nije ponudio ništa u zamjenu za navodne koncesije. Još gore, odbili su ponudu rekavši da nije dovoljno.

Prijedlog je navodno inicijalno donesen na pregovorima u Jerusalemu. Prisutni su bili bivši američki državni sekretar Condoleezza Rice i bivši izraelski pregovarač i ministar vanjskih poslova Tzipi Livni, te glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat i bivši palestinski premijer Ahmed Qureia (Kurejši).

U dokumentu se citira Qureia koji je predložio aneksiju svih židovskih naselja u istočnom Jeruzalemu, osim Har Homa.

Palestinci neće prepustiti Istočni Jeruzalem

Sva ova otkrića, ukoliko se pokažu tačnima, mogu potkopati podršku koju od građana uživa predsjednik Mahmud Abbas.

Njegove su izjave o Jeruzalemu u suprotnosti sa svim stavovima koje sadrže objavljeni dokumenti.

Palestinski su dužnosnici sve navedeno opisali kao "laži i poluistine". Saeb Erekat, u intervjuu koji u ponedeljak objavljuje kairski Al-Ayyam kaže da bi se čitaoci sami morali zapitati – koji je razlog da se zapisi od prije tri godine objavljuju baš sada?

Pogled na "Kupola na steni" kod muslima poznato kao al-Haram al-Sharif, a kod Jevreja kao Hram na brdu, Jerusalem, Stari Grad, 24. januar 2011.
Bivši premijer Quereia istim je novinama izjavio da Palestinci nikada ne bi prepustili dijelove Istočnog Jeruzalema i Stari grad.

Takođe je ustvrdio kako je izraelski premijer Ehud Olmert odbio razgovarati o problemu Jerusalema , prije svega zbog toga što bi to moglo dovesti do pada Vlade.

Palestinske vlasti koje predvodi Abbas već dugo trpe kritike radikalnijih palestinskih snaga i arapskog svijeta, uključujući i radikalni Hamas koji kontrolira Gazu.

U međuvremenu, glavni tajnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) optužio je Al-Jazeeru da je neke navode iz dokumenata istrgnula iz konteksta s jasnim ciljem "podrivanja".

Al-Jazeera planira kompletan materijal u srijedu (26. januara). Iste je dokumente na uvid dobio je i britanski Guardian koji je saopštio da je većinu provjerio.

Obajva "palestinskih papira" dolazi samo sedam dana nakon što je WikiLeaks počeo objavljivati 250.000 tajnih američkih diplomatski prepiski o dogadjanjima širom svijeta