Kina i Rusija zajedno protiv antiraketnog sistema SAD

Rusija je kritikovala i razmeštanje američke oklopne brigade u Poljskoj i dolazak bataljona NATO na istočno krilo

Zvanični Peking i Moskva izrazili su zabrinutost zbog američkog plana da razmesti antiraketni sistem u Južnoj Koreji, najavljujući preduzimanje "kontramera", u cilju "očuvana svojih interesa i strateškog balansa u regionu", saopštila je kineska državna novinska agencija Hsinhua. Međutim, nije navedeno koje će kontramere biti preduzete. Istovremeno, Rusija je kritikovala razmeštanje američke oklopne brigade u Poljskoj i dolazak bataljona NATO na istočno krilo, ocenjujući to kao pretnju po njenu bezbednost.

"Kina i Rusija pozivaju SAD i Južnu Koreju da uzmu u obzir njihovu zabrinutost i prestanu razmeštanje (antiraketnog sistema) na korejskom poluostrvu", naglašava se u izveštaju Hsinhue.

Kineska i ruska armija su održale u maju zajedničku vežbu nakon što su Vašington i Seul počeli raspravu o instaliranju američkog odbrambenog sistema (THAAD) zbog rastuće pretnje od raketnih udara iz Severne Koreje. Peking i Moskva su najavili još jedne zajedničke manevre ove godine upozoravajući da sistem THAAD zbog moćnih radara može da ugrozi njihovu bezbednost. Rusija i Kina smatraju da razmeštanje ovog američkog oružja neće doprineti smanjenju tenzija na korejskom poluostrvu.

Iako Peking, kao jedini saveznik Pjongjanga, priznaje opasnost od severnokorejskog nuklearnog programa sa čestim testovima – ipak ocenjuje da razmeštanje oružja kao što je THAAD prevazilazi osnovnu namenu, jer njegovi radari mogu da pokrivaju i deo Kine.

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova Igor Morgulov i pomoćnik šefa kineske diplomatije Kong Uauanjou saglasili su se tokom susreta u četvrtak u Moskvi da će instaliranje američkog protivraketnog sistema na korejskom poluostrvu "ugroziti regionalnu stabilnost i bezbednost", imajući u vidu "veliki potencijal za konflikt" u region "podsticanjem trke u naoružanju", saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Dalje se naglašava da su diplomate dve zemlje "ukazale na potrebu da se zajedničkim naporima pronađe smislena strategija kako bi se izašlo iz postojećeg ćorsokaka i pomoglo u pronalaženju rešenja za spor oko nuklearnog oružja kao i druge probleme na korejskom poluostrvu te na taj način ukloni atmosfera konfrontacije u jugoistočnoj Aziji".

Najnapredniji protivraketni sistem na svetu

THAAD se smatra najnaprednijim odbrambenim sistemom na svetu koji stroprocentno neutrališe nadolazeću raketu. On umesto bojeve glavu koristi kinetičku energiju. Svaki od lansera ima do osam raketa što znači da istovremeno može da pogodi nekoliko meta. Deo sistema je i moćni mobilni radar – veličine autobusa – koji može pokriti nekoliko država. Jedna od pet raketnih jedinica sa ovim sistemom je od 2013. raspoređena na ostrvu Guam u cilju zaštite pacifičke zone od eventualnih projektila iz Severne Koreje.

HAAD se smatra najnaprednijim odbrambenim sistemom na svetu

Odlazeći američki državni sekretar Džon Keri je izjavio prošle godine u Pekingu da je reč o isključivo odbrambenom oružju, te da Vašington ne traži izgovor za njegovo razmeštanje na korejskom poluostrvu i za druge ciljeve.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je tokom susreta u maju sa kineskim kolegom Vang Jiem upozorio da ne treba koristiti provokacije Severne Koreje kao izgovor za dodatnu koncentraciju američke vojske u regionu.

I Rusija i Kina razvijaju svoje oružje. Tako je Peking testirao prošle godine DF-ZF glajder – ultra brzi projektil koji se kreće brzinom između 5 i 10 Maha, odnosno 5 do 10 puta brže od zvuka.

S druge strane, Rusija je u aprilu prošle godine testirala hipersonični glajder 3M22 Zircon.

Kremlj: Američke trupe bezbednosna pretnja

Istovremeno, Rusija je ocenila razmeštanje američke oklopne brigade u Poljskoj i dolazak bataljona NATO na istočno krilo kao gomilanje trupa na njenim granicama sa Rusijom i pretnju po bezbednost.

Međutim, poljski ministar odbrane Antoni Maćerevič ocenio je da oko 7.000 američkih i vojnika Severnoatlantskog saveza u Poljskoj znači definitivni kraj Jalte i ruske sfere uticaja.

Optužbe Rusije da gomilanje trupa SAD i NATO ugrožava njenu bezbednost Maćerevič je odbacio i rekao da je Rusija razočarana, jer nema više mogućnost da sputava Poljsku svojim vetom.

"Jalta je prestala. Nema više toga da postojanje poljske države uslovljavaju sovjetske odluke. Da mi kao godinama posle 1989. godine moramo da razmišljamo da li će Rusija staviti veto na ove ili one aktivnosti Poljske. Toga više nema", kazao je Maćerevič.

Poljski ministar odbrane odbio je zvanične komentare iz Moskve da NATO i SAD gomilaju trupe na granicama sa Rusijom i da je to pretnja za njenu bezbednost.

"Te reči izražavaju bojazni i veliko razočaranje što se završava etapa dominacije prvo sovjetske, a zatim ruske nad Srednjom Evropom, posebno nad ključem za Evropu, Poljskom. Naši američki saveznici to savršeno dobro znaju i zato će komanda oklopne američke brigade i snaga NATO biti u Poljskoj", kazao je Maćerevič.

Do kraja sedmice u Poljskoj će na osnovu bilateralnog sporazuma u okviru odluke dosadašnje administracije predsednika SAD Baraka Obame da pojača i održi američko vojno prisustvo u Evropi zbog aneksije Krima, biti razmešteno skoro 3.500 američkih vojnika iz oklopne brigade sa 87 tenkova i oko 500 borbenih vozila.

U Poljskoj će cela brigada ostati do proleća, kada stižu obećani multinacionalni borbeni bataljoni NATO-a, a nakon toga se deo američke brigade premešta i po sistemu rotacije učestvovaće u vojnim vežbama u drugim članicama na istočnom krilu.