Svemirski turista se vratio na Zemlju

Kanadski svemirski turista Laliberte (u sredini) u društvu amerilkog i ruskog kosmonauta.

Svemirski turista Gi Laliberte se sa ruskim i američkim astronautima danas vratio na Zemlju u ruskoj kapsuli "Sajuz". Laliberte je, sa crvenim klovnovskim nosem koji je nosio i na Međunarodnoj svemirskoj stanici, posle sletanja u stepu na severu Kazahstana, iznet iz kasule.

Laliberte, nazvan "prvim klovnom u svemiru" se vratio na Zemlju u pratnji ruskog i američkog astronauta Genadija Padalke i Majkla Bareta. Kontrola misije je saopštila da se kapsula spustila na Zemlju oko 10:30 po lokalnom vremenu, a Laliberte i astronauti su se po sletanju odmarali da bi se ponovo privikli na Zemljinu gravitaciju i potom su otišli na lekarski pregled.

Ruska svemirska agencija Roskosmos saopštila je da su sva trojica dobrog zdravlja i "još bolje raspoloženi".

Oni bi trebalo nešto kasnije avionom da odlete u Zvezdani grad, centar za obrazovanje i obuku ruskih atronauta koji se nalazi severoistočno od Moskve. Gi Laliberte, kanadski milijarder i osnivač cirkusa "Serk di solej", u petak je na Međunarodnoj svemirskoj stanici pročitao svoj tekst posvećen svetskim problemima sa vodom. To je deo programa koji je u 14 gradova širom sveta održan 9. oktobra, a među učesnicima su bili i bivši potpredsednik SAD Al Gor, pevač Piter Gejbriel i irska rok grupa U2.

Laliberte je put u svemir platio 35 miliona dolara i on će verovatno biti jedan od poslednjih turista na Međunarodnoj svemirskoj stanici pošto će NASA ubuduće slati svoje astronaute na svemirsku stanicu preko ruske svemirske agencije, što neće ostaviti mesta za turiste.