Švedska zastava ispred sjedišta NATO-a

  • RSE

Podizanje švedske zastave na ceremoniji ispred sjedišta NATO-a nakon pristupanja ove nordijske zemlje vojnom savezu, u Briselu, Belgija, 11. marta 2024.

Ceremoniji su svjedočili švedski premijer Ulf Kristersson, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i švedska prijestolonasljednica Victoria, u Briselu, Belgija, 11. marta 2024.

"Švedska je dugo vremena bila naš partner, sada je saveznik sa svim prednostima i odgovornostima", rekao je Stoltenberg, dodajući da Švedska ima vrhunske sposobnosti i prvoklasne oružane snage i odbrambenu industriju i da troši više od dva posto svoga BDP-a na odbranu.

Krojačica Tove Lycke u radionici u blizini Stockholma kroji švedsku zastavu, 7. marta.

Švedska se formalno pridružila NATO-u 7. marta, dvije godine nakon što je podnijela zahtjev za pridruživanje Alijansi nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Finski vojnici na vježbi obuke sa švedskim trupama tokom NATO-ove vježbe Nordic Response u Hetti, u Finskoj, 5. marta.

I Švedska i Finska, koje su se pridružile Alijansi u aprilu 2023., napustile su dugogodišnju politiku vojne neutralnosti nakon ruske invazije punog obima na Ukrajinu.

 

Američki Lancer (u sredini lijevo) i Stratofortress (u sredini desno) u pratnji dva švedska borbena aviona Gripen lete iznad Stokholma, 6. marta.

Let iznad glavnog grada Švedske bio je dio zajedničke vježbe američke i švedske vojske.

 

Zračna posada koja priprema Gripen mlaznjak za polijetanje u zračnoj bazi na sjeveru Švedske, 4. marta.

Šveđani su se uglavnom protivili izgledima za članstvo u NATO-u sve do ruske invazije na Ukrajinu. Anketa obavljena u danima nakon invazije pokazala je da je 41 posto Šveđana za ulazak u Alijansu, dok je 35 posto bilo protiv, dok su ostali ispitanici bili neodređeni.

Švedski marinac gleda prema američkom ratnom brodu tokom zajedničke vježbe, 1. marta.

Veliki dio obaveza za članstvo Švedske u NATO-u završen je tokom dugog procesa pridruživanja Stockholma.

Švedski jurišni čamac približava se američkom ratnom brodu tokom vježbe, 29. februara.

Krajem 2023. godine, Stockholm i Washington su potpisali sporazum kojim se američkoj vojsci daje pristup švedskim bazama i dozvoljava skladištenje oružja i municije u toj nordijskoj zemlji.

Švedski vojnici učestvuju u ceremoniji smjene straže ispred stockhomske kraljevske palate, 7. marta.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u izjavi istog dana da članstvo Švedske "čini NATO jačim, Švedsku sigurnijom, a cijeli savez sigurnijim".

Švedski marinac stoji na palubi jurišnog čamca kod obale Norveške tokom zajedničke vježbe, 1. marta.

Rusija je optužila NATO da želi potaći sukob oko teritorije na Arktiku. Konstantin Kosačov, potpredsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da je pristupanje Švedske NATO-u "opasan korak nekada trezvene švedske elite, korak koji se može ispostaviti fatalnim".

Švedski vojnici na vojnoj vježbi u blizini Stockholma, 27. februara.

Ova nordijska zemlja ima oko 24.000 aktivnog osoblja u svojoj vojsci i oko 33.000 rezervista.