Sumnja se da je Gadafi prebjegao u Niger

Borci Nacionalnog prijelaznog vijeća oko 100 km istočno od Sirte, 05. septembar 2011.

Vijest da je veliki konvoj iz Libije prešao nigerijsku granicu, podigao je spekulacije o tome da Muamer Gadafi pokušava pobjeći u neku od afričkih zemalja.

Za to vrijeme trupe odane pukovniku još uvijek su opkoljene u mediteranskom gradiću Sirt. Pobunjenici su im dali ultimatum za predaju do 10.septembra.

Više od 200 vozila libijske vojske prešlo je pustinjsku granicu s Nigerom, što su potvrdili i vojni izvori Nigera i Francuske.

Vojnici bivše francuske kolonije, danas siromašne afričke zemlje, pratili su vozila za koja se pretpostavlja da skrivaju i bivšeg prvog libijskog čovjeka, iako se ne zna pouzdano gdje se skriva Gadafi.

Šezdesetdevetogošnji svrgnuti libijski lider povremeno šalje poruke i objašnjenje da je prisiljen skrivati se, ali da je još u domovini.

No, francuski vojni izvori međutim tvrde da će Gadafi, čak i ako već nije u Nigeru, pokušati se pridružiti konvoju kako bi kasnije produžio u susjednu Burkinu Faso, koja mu je ponudila politički azil.

Ostali članovi njegove porodice - uključujući drugu supruga, kćer i njena dva sina - izbjegli su hapšenje i prebjegli u Alžir.

Jedan francuski oficir rekao je za Reuters kako misli da se i Gadafijev sin Saif al-Islam pridružio konvoju u Nigeriji.

Francuska igra vodeću ulogu u ratu protiv libijskog režima. Vojni stručnjaci smatraju da se tako veliki konvoj nije mogao naći u Nigeru bez znanja NATO zračnih snaga koje održavaju zonu neletenja nad Libijom.

Ibrahim tvrdi da je Gadafi u Libiji

Generalni sekretar Sjeveroatlanske alijanse Anders Fogh Rasmussen izjavio je da nije u sklopu mandata UN-a praćenje bilo koje osobe, pa čak ni Gadafija samog.

"Pojedinci, uključujući i Muamera Gadafija, nisu naš cilj. Ono što će igrati ključnu ulogu jeste sposobnost Prijelaznog nacionalnog vijeća da osigura efikasnu zaštitu civilnog stanovništva", kaže on.

Pretpostavke kažu da se konvoj pro-Gadafijevih vojnika kreće prema gradu Agadez, kojim dominiraju članovi Tuareg plemena.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen govori tokom konferencije za medije u rezidencijalnoj palati u Briselu, 05. septembar 2011.

Njihov vođa navodno se kreće zajedno s karavanom i pomagao je u pregovorima za prelazak Nigera.

U blizini Agadeza postoji i aerodrom s kojeg i Gadafi i njegove pristalice mogu odletjeti na neku drugu destinaciju, naprimer, već pomenutu Burkinu Faso.

Što se samog stanja u Libiji tiče, tamo se glavne borbe vode oko Bani Valida, pustinjskog grada koji je od Tripolija udaljen oko 150 kilometara i gdje su se Gadafijevi borci povukli nakon što su protjerani iz Tripolija.

Pobunjenički pregovarač Abdulah Kanšil rekao je kako plemenske vođe u Bani Validu žele garancije da se pobunjenici neće svetiti što je preduvjet da vojnici odani Gadafiju polože oružje.

Borcima opkoljenim u rodnom Gadafijevom Sirtu, opozicionari su dali ultimatum da se predaju do 10.septembra, ili će se suočiti s punim vojnim napadom.

Gadafijev portparol Musa Ibrahim sirijskoj televiziji izjavio je kako je pukovnik "odličnog zdravlja, riješen da se bori i preokrene situaciju u svoju korist, te planira i organizuje odbranu Libije".

Ibrahim je dodao da su i Gadafi i njegovi sinovi u Libiji.