Summit UNESCO: Usvojena deklaracija o zaštiti kulturnog naslijeđa

Učesnici samita UNESCO u Mostaru

U Mostaru je u nedjelju održan 10. UNESCO Summit šefova država zemalja jugoistočne Evrope, prilikom kojeg je usvojena Deklaracija „Vjersko i kulturno-historijsko naslijeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama“.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bio je domaćin summita na kome su sudjelovali predsjednici Albanije Bamir Topi, Makedonije Gjorge Ivanov i Crne Gore Filip Vujanović. Hrvatsku, Srbiju, Rumuniju, Bugarsku i Tursku predstavljali su ministri kulture i njihovi zamjenici, a Grčku i Sloveniju ambasadori tih zemalja u BiH.

Rezultat summita je jednoglasno usvojena Deklaracija kojom je, između ostalog, rečeno da će potpisnici 'unaprijediti državna zakonodavstva u svojim zemljama u vezi zaštite kulturnog naslijeđa, u skladu s međunarodno priznatim instrumentima i direktivama, te u tom pogledu povećati provedbu donošenja relevantnih kulturnih politika'.

„Svi sudionici summita su saglasni da kultura, kao i kulturno i vjersko naslijeđe, mogu imati značajnu ulogu u produbljivanju veza među zemljama regiona“, kazao je na završetku predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Da zemlje jugoistočne Evrope danas mogu ponuditi autentičan model multireligijske i multijezične koegzistencije, smatra makedonski predsjednik Gjorge Ivanov.

„Uvjeren sam da naša regija posjeduje neusporedivu prednost nad mnogim drugim regijama u Evropi i svijetu. Jedan dugi period je ovaj region živio u prostoru bez granica. To je omogućilo veliku interakciju među raznolikostima u svakom aspektu. Vrijednosti tolerancije, dijaloga i koegzistencije su usađene u naš balkanski kod, kod koji trebamo staviti u funkciju budućnosti“, kazao je Ivanov.

Neslaganje Srbije i Albanije oko Kosova

I dok su svi sudionici u svojim obraćanjima istakli želju za jačanjem saradnje među državama, stavovi koje su iznijeli predsjednik Albanije i ministar kulture Srbije o spomenicima i naslijeđu, pokazatelji su nešto drugačijeg stvarnog stanja.

Obraćajući se novinarima nakon završetka summita, predsjednik Albanije Bamir Topi iskazao je nezadovoljstvo svoje zemlje što na ovakvom regionalnom skupu nema Kosova.

„Današnji je skup bio posvećen poboljšanju dijaloga i odnosa, a temelj takve filozofije je tolerancija. U tom smislu, želim naglasiti da, kada razgovaramo o ovakvim stvarima, trebaju biti prisutni svi akteri. Svako od nas se raduje obnovi mjesta i spomenika koji pripadaju svjetskoj baštini. Jako je važno obnoviti i spomenike na Kosovu, i zato nikako nije dobro da Kosovo nije prisutno na ovakvim sastancima“, kazao je Topi.

Srbijanski ministar kulture Predrag Marković zahvalio se Albaniji na, kako je kazao, principijelnom stavu da svi treba da brinu o svim spomenicima na području naših država, ali je i istakao važnost obnavljanja srpskih spomenika na Kosovu.

„Opredeljenje Srbije je da se sačuva svaki spomenik kulture, svako nasleđe, pa tako i srpsko na Kosovu, koje je već proglašeno svetskom baštinom. Važno je zato učiti iz prošlosti – ako se nešto obnavlja, neka to ide korak po korak, ne smemo trčati ili marširati. Nadam se da će u duhu tolerancije i iskrenog razumevanja o tome na sledećem summitu razgovarati Srbija, Albanija i Makedonija kao domaćin“, istakao je ministar Marković.

Inače, summitu je prisustvovala i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, koja je najavila pokretanje UNESCO-ove regionalne inicijative za izgradnju kapaciteta u borbi protiv nedopuštene trgovine kulturnim dobrima jugoistočne Evrope. Intenziviranje mjera u prevenciji nezakonite trgovine dobrima jedna je i od stavki danas potpisane Deklaracije.

Nakon završetka službenog dijela, sudionici summita obišli su kulturno-historijske objekte u Hercegovini - Međugorje, manastir u Žitomislićima, blagajsku Tekiju, te mostarski Stari most.