Sukobi u Siriji nastavljeni nakon prihvatanja Annaovog plana

Bashar al Assad

SAD su pozvale predsjednika Sirije Bashara al Assada da odmah preduzme akciju kako bi uvjerio svijet da je ozbiljan u namjeri uspostave mira u zemlji. Kina, baš kao i arapski ministri vanjskih poslova pozvali su Vladu u Damasku da održi pregovore s opozicijom i da okonča nasilje.

Portparol američkog State departmenta Victorija Nooland ocijenila je kao "važan korak" odluku sirijskih vlasti da prihvate mirovni plan izaslanika UN i Arapske lige Kofija Annana.

Američka ministrica vanjskih poslova Hillary Clinton ocijenila je vrlo važnim inicijalni korak sirijskih vlasti koje su pristale na plan Kofija Annana, ali je upozorila:

„S obzirom na istoriju Asadovih pretjeranih obećanja i bijednih ispunjenja, saglasnost s planom mora rezultirati hitnom akcijom. Njegovu ćemo iskrenost prosuđivati prema tome što će učiniti, a ne što je izjavio“, kaže Clintonova.

Sukobi u Siriji nastavljeni su čak i nakon što je Ananov portparol saopštio da su sirijske vlasti prihvatile njegov plan u šest tačaka za okončanje nasilja.

Prema podacima UN, od početka sukoba u Siriji prije godinu dana stradalo je više od 9.000 ljudi.

"Ako je Asad spreman zatvoriti ovo crno poglavlje sirijske istorije, to može dokazati trenutnim naređenjem svojim trupama da zaustave vatru i povuku se iz naseljenih područja“, kazala je Clintonova.

Arapski ministri vanjskih poslova, uoči samita u Bagdadu, pozvali su sirijsku vladu da održi pregovore s opozicijom i da okonča nasilje.

Kina je izrazila nadu da će vlasti u Damasku i sirijska opozicija poštovati svoje obaveze iz Ananovog plana. Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei istakao je kako je Peking zadovoljan odlukom sirijskih vlasti da prihvate UN-ov plan i da se nada političkom rješenju krize u Siriji.

Plan Kofija Annana predviđa "obustavu svih oblika oružanog nasilja", evakuaciju povrijeđenih i dostavu humanitarne pomoći, kao i sveobuhvatne razgovore za pronalaženje političkog rješenja.