Slučaj 'Fimi media': Počelo suđenje, Sanader i HDZ odbacili krivnju

Ivo Sanader u sudnici 16. travnja 2012.

U ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu započeo još jedan u nizu postupaka protiv Ive Sanadera, koji je i ovaj put kazao kazao kako se ne osjeća krivim.

U, za hrvatsko društvo i hrvatsku politiku do sada najznačajnijem postupku protiv Ive Sanadera, njega se tereti da je od 2003. do 2009. godine bio na čelu kriminalne organizacije koja je preko marketinške agencije „Fimi media“ isisavala novac iz javnih poduzeća i ministarstava.

Dio je išao za osobno bogaćenje – optužnica tvrdi da je Sanader osobno prisvojio oko 2 milijuna eura, a dio - oko 4 milijuna eura - je išao u crne fondove HDZ-a, od kojih su se plaćale najraznovrsnije stvari – od kupovine luksuznih BMW-a preko plaćanja estradnjaka za nastupanje za HDZ i za nenastupanje za druge, kupovine udjela u nekim medijima pa do obnove rodne kuće Nikole Tesle u Smiljanu.

Izvatke iz 550 stranica duge optužnice pročitala je zamjenica glavnog državnog odvjetnika Željka Mostečak, i pobrojala za što se sve optužuje Sanadera:

"Dokazat ćemo da je okrivljenik Ivo Sanader kao predsjednik okrivljene Hrvatske demokratske zajednice i kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, u namjeri pribavljanja znatne imovinske koristi za sebe, okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu i druge u inkriminiranom razdoblju osmislio, organizirao i kroz cijelo inkriminirano razdoblje rukovodio kriminalnim udruženjem; da je upravo okrivljenik Ivo Sanader taj koji je odredio zadatak kriminalnog udruženja i to kao - nelegalno stjecanje sredstava i prikrivanje prihoda okrivljene Hrvatske demokratske zajednice i – iz istih – financiranje njezinih potreba protivno zakonu Republike Hrvatske kao i to da je to kriminalno udruženje iskoristio za iznimno osobno bogaćenje, koje je jednim dijelom kanalizirao i prema članovima svoje obitelji."

Među svjedocima cijeli vrh HDZ-a

Glavni operativac cijele operacije, bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić priznao je krivicu, kao i neki drugi okrivljenici, a krivicu odbijaju Hrvatska demokratska zajednica, koja tvrdi da je to sve rađeno iza leđa Predsjedništva stranke, bivši glasnogovornik HDZ-a Ratko Maček, i sam Sanader.

„Poštovana predsjednice Vijeća i članice Vijeća, ne smatram se ni po jednoj točki optužnice krivim. Smatram da je optužnica konstrukcija i to ćemo u postupku dokazati.“

Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i potpredsjednik Vladimir Šeks, 2011.

Mediji već mjesecima špekuliraju da će i HDZ – kome je već stavljena sudska plomba na zgradu središnjice na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma za slučaj da izgube spor i trebaju nadoknaditi novce – pokušati postići nagodbu sa tužiteljstvom.

Jedan je tjednik objavio čak i da je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor u ime svoje stranke odbila ponudu tužiteljstva da se nagodi, što su demantirali i tužiteljstvo i predsjednica HDZ-a.

„Sa mnom kao predsjednicom HDZ-a nikada nitko nije razgovarao o mogućoj nagodbi, a kamoli da postoji nekakav tajni dogovor ili tajni razgovori. Uvjerena sam da ni sa jednim članom Predsjedništva HDZ-a nisu obavljani takvi razgovori“, kazala je Kosor.

Cijeli spis ima preko 44.000 stranica. U sudu ne očekuju da će prvostupanjski postupak završiti ove godine, a među 400 predviđenih svjedoka je i cijelo tadašnje predsjedništvo HDZ-a, dakle i sadašnja šefica Jadranka Kosor, niz estradnih umjetnika i drugi.

Kako su glavne žrtve bila ministarstva i javna poduzeća, podignute su optužnice i protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivice Kirina, bivših šefova Hrvatskih autocesta Marija Crnjaka, Jurice Prskala i Josipa Sapunara, bivšeg čelnika Autoceste Rijeka-Zagreb Zlatka Korpara i bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea.

Kada se sve to zbroji, ukupna šteta u aferi „Fimi media“ procjenjuje se na nešto manje od 13 i po milijuna eura.