Karadžić pokušao oboriti tvrdnje svjedokinje Fatime Zaimović

Fatima Zaimović svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću 6. maja 2010 godine

Pred Haškim tribunalom optuženi Radovan Karadžić nastavio je u četvrtak sa unakrsnim ispitivanjem Fatime Zaimović, bivše glavne medicinske sestre na Odjelu dječije hirurgije u sarajevskoj Bolnici Koševo.

Tokom ispitivanja koje se odigralo u četvrtak Karadžić je pokušao navesti svjedokinju da potvrdi njegovu teoriju da su pripadnici ''muslimanske vojske'' ubijali snajperima građane Sarajeva i djecu u Sarajevu, a da su pripadnici ''srpske vojske'' bili dovoljno daleko od grada i da nisu imali domet.

Fatima Zaimović, bivša glavna medicinska sestra na Odjelu dječije hirurgije u sarajevskoj Bolnici Koševo, u nekoliko navrata je tokom današnjeg saslušanja ponovila da su građani Sarajeva bili svakodnevno izloženi granatama i snajperskim mecima sa srpskih položaja.

Karadžić je pitanjima nastojao opovrgnuti njene tvrdnje:

„Negirate da su muslimanski vojnici nekad granatama, a nekad snajperima ubijali ljude po Sarajevu uključujući i decu?“

Zaimović: Ja mislim da to nisu - jer njihovo dostojanstvo to nikad ne bi učinilo.

Karadžić:
A ako vam kažem, gospođo Zaimović, da su francuski vojnici i drugi iz UN-a utvrdili da vaši vojnici ubijaju vašu decu snajperima, da li vi hoćete da kažete da UN lažu?

Zaimović: Ja ne mogu da govorim ko laže, ali to što Vi govorite mislim da nije istina.

Karadžić je nastavio ispitivanje tražeći od svjedokinje da potvrdi vojne dokumente, kao i da objašnjava gdje se čiji tenk ili neko drugo naoružanje nalazilo, no Zaimović je nekoliko puta ponovila kako ne može svjedočiti o vojnim pitanjima jer je njen posao bio rad u bolnici, na dječijoj hirurgiji.

Prvog dana svjedočenja protiv Radovana Karadžića Zaimović je iznijela podatak da je samo početkom 1992. godine u ovom gradu više od 150 djece bilo ranjeno granatiranjem ili snajperskim djelovanjem.

Zaimović je u glavnom iskazu posvjedočila da su stotine djece teško ranjene granatama i hicima iz snajpera bile dopremljene na to odjeljenje od 1992. do 1995.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u petak izvođenjem novog svjedoka.