Tužitelj: VRS znala da ju Armija BiH prisluškuje

Mile Došenović

Na haškom suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću četverodnevni iskaz je dovršio načelnik veze 2.krajiškog korpusa VRS-a Mile Došenović, koji je kao vještak obrane osporavao vjerodostojnost presretnutih razgovora srpskih oficira tijekom srebreničkih pogubljenja 1995.godine.

Nakon što je u glavnom iskazu tvrdio kako je sporne razgovore bilo nemoguće presresti, u unakrsnom ispitivanju - haško tužiteljstvo je suočilo Došenovića s podacima i dokazima - koji pokazuju drugačije.

Haški tužitelj Peter McCloskey pokazao je stenograme presretnutih naređenja načelnika Glavnog štaba VRS-a Manojla Milovanovića, kao i izvještaj sigurnosnog oficira VRS-a Ljubiše Beare koji je ukazivao na problem presretanja komunikacija srpskih snaga od strane Armije Bosne i Hercegovine.

Oficir VRS-a Beara: Komunikacije VRS-a nadzirane

Tužitelj McCloskey pročitao je presretnuti izvještaj Beare, kao i istovjetan zapis u njegovom dnevniku o tome – kako je VRS sasvim slučajno doznala da su joj veze prisluškivane od strane suprotnih snaga, kao i o neurednosti korištenja komunikacija – kojima su zbog propusta „stalno otjecali vojni podaci“.

Onda se govori o operaciji oduzimanje nekih minijaturnih (radio) stanica od vojnika - tamo gdje postoji problem. A u trećem odlomku navodi – elektronskim izviđanjem. Pri tom misli ustvari na veze VRS-a, kada govori o tom elektronskom izviđanju? Je li tako?“, želio je potvrdu tužitelj čitajući Bearin izvještaj.

Elektronsko izviđanje od strane neprijatelja – prema Vojsci Republike Srpske“, potvrdio je svjedok Došenović, no i nastavio osporavati da su se razgovori mogli prisluškivati, pogotovo hvatajući u snop sjecište veza VRS-a na Vlasenici.

Tužitelj je na kraju unakrsnog ispitivanja konstatirao da se svjedok uporno drži onog što je napisano ( u njegovom ekspertskom izvještaju, a koji je optužba dovodila u pitanje u unakrsnom ispitivanju) - iako mu je ukazano više puta, čak i od strane sudaca – u vezi optičke vidljivosti sjecišta veza u Vlasenici

Optička vidljivost između Vlasenice i južne lokacije. Prepreka jasno onemogućava prijem s Južne stanice“, ponovio je Došenović u dodatnom ispitivanju obrane, tvrdeći i dalje da uhvaćena komunikacija VRS-a od strane ARBiH – nije bila moguća.

Uvršteno dodatnih 5 minuta presretnutih razgovora

Osim dokaza da su sigurnosni oficiri VRS-a bili svjesni nadziranja komunikacija srpskih snaga, tužitelj McCloskey je pustio i 5 minuta snimke presretnutih razgovora. Ona je potvrdila, različito od vještaka obrane Došenovića – da su se često mogli presresti i glasovi oba sugovornika, ne samo jednog.

Zdravo Đuka. Zdravo. Ima li problema kod tebe? Nema. Nema jel'? A jesu ti ovi Vukovi (s Vučjaka) izvučeni?“, čula su se dva oficira tijekom razgovora.

Podsjetimo, tužiteljstvo je uvelo u dokaze oko 280 presretnutih razgovora oficira VRS-a iz vremena spornih događaja koji su okvalificirani optužnicom – kao genocid, dok je obrana osporavala njihovu vjerodostojnost tvrdeći da su namješteni jer navodno nisu mogli biti presretnuti zbog kripto-zaštite, odnosno šifriranja.

Nakon iskaza Došenovića suđenje generalu Mladiću nastaviti će se u srijedu svjedočenjem novog svjedoka obrane.

VIDEO: Dio unakrsnog ispitivanja Došenovića