Svjedok: General Mladić bio pijan u Srebrenici

Tomislav Kovač tokom svjedočenja 1.11.2013.

Haško suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću nastavilo se iskazom prvog policijskog generala RS Tomislava Kovača. Nakon što je u glavnom iskazu Karadžiću potvrdio – da ni on ni optuženi nisu znali ništa o planu i ubijanju tisuća srebreničkih zarobljenika, Kovača je tužiteljstvo suočilo s dokazima koji pokazuju drugačije, budući da je i sam bio na području Srebrenice u vrijeme zločina.

Kovaču je prije svjedočenja odobren zahtjev za dodjelu odvjetnika budući da se protiv njega u BiH vodi istraga u vezi događaja o kojima je dao iskaz na suđenju Karadžiću.

Odvjetnik Aleksandar Lazarević je svjedoku u trenutku ispitivanja o boravku u Srebrenici 14.srpnja 1995.godine – savjetovao prelaz na sjednicu zatvorenu za javnost, kako bi mu mogao savjetovati sudske mjere koje onemogućavaju korištenje njegovog iskaza u drugom postupku.

No suđenje se nastavilo na otvorenoj sjednici na kojoj je Kovač izjavio da mu je Vasić (Dragomir, načelnik CJB Zvornik) ili njegov zamjenik Mane Đurić - rekao da Beara (Ljubiša, osuđen prvostupanjski na doživotan zatvor) traži ljude iz MUP-a da pomognu.

„Nisam se htio petljati u njihove aktivnosti, nego sam došao uspostaviti policijsku stanicu u Srebrenici. I zato sam im zabranio suradnju s Bearom. Imate presretnuti razgovor Beare i Krstića (Radislav, osuđen pravomoćno na 35 godine) – da im netko nešto ne da. Taj netko sam ja“, branio je svoju ulogu u suradnji policije i vojske RS u srebreničkim događajima.

Iako je potvrdio da nije dao policijsku jedinicu pukovniku VRS-a Beari, koji je prema prvostupanjskoj osudi rukovodio operacijom masovnih pogubljenja (tražeći u presretnutom razgovoru potencijalne egzekutore, budući da su egzekutori iz Višegrada zakasnili zbog kvara autobusa), Kovač je uporno odbijao sugestije tužiteljstva – da je to učinio jer je znao da se policajci namjeravaju upotrebiti za ubijanje zarobljenika.

Tužiteljstvo mu nije povjerovalo, podsjećajući ga da je kroz njegov ured proslijeđeno Karadžićevo naređenje o podčinjavanju policijskih jedinica vojci bosanskih Srba u napadu na Srebrenicu 09.srpnja 1995.godine. Tužitelj Julian Nicholls pri tom se čudio – zašto je Kovač odjednom zaključio našavši se u Srebrenici – da će policajci biti iskorišteni za nešto nezakonito?

Kovač je potvrdio da ga je Ljubomir Borovčanin izvijestio 14.srpnja 1995.godine u restoranu, „jer nije želio ulaziti u policijsku stanicu“ - da su zarobljenici pogubljeni u skladištu u Kravici, nakon što su navodno napali policajce koji su ih čuvali. Prema optužnici, samo u skladištu u Kravici je ubijeno oko 1000 zarobljenika.

Bio svugdje, ali izbjegavao razgovore

Kovač se nastavio svađati s tužiteljstvom, tvrdeći da se ono bavi „insinuacijama već 10 godina“ te kako on tijekom boravka u Srebrenici nije imao saznanja o namjeri VRS-a da ubije sve zarobljenike.

Potvrdio je kako je bio u zapovjedništvu Drinskog korpusa 13.srpnja 1995.godine, gdje se susreo s Krstićem i generalom Ratkom Mladićem. No porekao je da su tada razgovarali o zarobljenicima - jer su oficiri bili pijani.

„Bili su u vidno pijanom stanju, hvalili su se da su osvojili Srebrenicu i tražili da im ja to čestitam. To je bio sav razgovor. Nije bilo moguće o bilo čemu pričati“, naveo je Kovač.

„Svi znamo da je VRS izvršila masovna pogubljenja zarobljenika u Srebrenici, jel' tako?“, upitao je tužitelj i dobio potvrdu svjedoka, za razliku od konstatacije - da je Kovač kao najviši policijski dužnosnik morao razgovarati s Karadžićem o onom što se dogodilo u Srebrenici, kada se ponovno s njim susreo.

Vaš browser nepodržava HTML5

Kovač osporava da su on i Karadžić znali za ubijanja


Tužiteljstvo je u osporavanju vjerodostojnosti svjedoka spomenulo niz svjedočenja i dokaza o ulozi policije RS u zarobljavanju i sprovođenju srebreničkih zarobljenika na stratišta, uz konstatacije – da je Kovač o tome morao sve znati tijekom kontakata sa svojim podčinjenima, poput spomenutog Vasića i Đurića. Kao i Karadžić koji je imao još više linija informiranja iz Srebrenice, osim vojne, za koju je Kovač ustvrdio da je radila nezakonito, mimo predsjednika RS, neinformirajući ga o tome.

Nakon što Kovač dovrši iskaz u ponedjeljak, u nastavku suđenja Karadžić, koji se od optužbi za dvostruki genocid i ostale zločine u BiH brani sam, izvesti će još nekoliko svjedoka kako bi mu potvrdili – da on nije imao ništa sa zločinima u Srebrenici. Za idući tjedan najavljeno je svjedočenje i bliskog suradnika optuženog u vrijeme rata – Momčila Krajišnika, koji je već odslužio svoju kaznu od 20 godina zatvora zbog ratnog zločina u BiH.

(VIDEO: Doček Krajišnika iz zatvora na Palama)

Vaš browser nepodržava HTML5

Doček Momčila Krajišnika na Palama