Sudar naprednjaka: Kafa diže pritisak

Ilustrativna fotografija

Sukob na liniji kabinet predsednika Srbije - ministarka za saobraćaj, građevinu i infrastrukturu u kabinetu premijera kulminirao je na pitanju ima li uzročne veze između kafe prosute po kontrolnoj tabli i vraćanja aviona Tomislava Nikolića koji se zaputio ka Vatikanu.

Savetnici Tomislava Nikolića optužili su ministarku Zoranu Mihajlović za medijske napade na predsednika države, a sve sa namerom „preuzimanja njegove ili pozicije premijera“. Ovih je dana ćutala, no na kraju se i optužena ministarka oglasila, te odgovorila na pitanje ruši li Nikolića ili Aleksandra Vučića.

Nikada nisam i nikada neću“, kaže Zorana Mihajlović.

„Dve plavuše“, kako Zoranu Mihajlović i savetnicu predsednika Srbije Stanislavu Pak nazivaju tabloidi, ušle su u sukob kada je Mihajlović dovela u pitanje Nikolićevu odluku o učešću vojske Srbije na predstojećoj paradi u Moskvi, a Pak je optužila da koristi medije za preispitivanje rada i napade na predsednika.

Usledio je incident sa avionom i informacije da je predsednički falkon sa puta ka Vatikanu vraćen zato što je pilot prosuo kafu po kontrolnoj tabli. Pre nego što se po povom pitanju i zvanično oglasio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo, koji je u nadležnosti Zorane Mihajlović, vesti o prolivanju kafe, brisanju iste i slučajnom pritiskanju pogrešnog dugmeta, zbog čega je avion počeo da propada, provlačile su se u medijima.

Cilj im je, prema oceni predsednikove savetnice, bio da se minimizira incident sa avionom i da se diskredituje Tomislav Nikolić.

Kako je moguće da se informacija o prolivanju kafe pojavi u javnosti kad piloti ne smeju da je iznose 72 sata. Ali, to je brzo izašlo u javnost. Kome je u interesu i ko je to plasirao? Ako je informacija procurela iz Direktorata, gde je direktor kojeg je postavila ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović onda je građanima jasno ko stoji iza napada na predsednika Republike sa ciljem da Vlada i predsednik padnu”, rekla je Stanislava Pak.

Jedan drugi Nikolićev savetnik Oliver Antić otišao je i korak dalje, te optužio Zoranu Mihajlović da je odgovorna za incident, i da je „predsednikov život bio ugrožen jer njeno ministarstvo nije poštovalo procedure i reagovalo na propuste na koje joj je bilo ukazano“. Dodao je i da je kvar, a ne kafa uzrok vraćanja aviona.

Uz medijski, rat se vodi i na internetu. Botovi su ga očekivali i unapred se pripremili, ako je suditi po poruci koju objavljuje portal „Teleprompter”, a koju piše Nikolićev internet savetnik.

HITNO!!! Vladinom avionu kojim je predsednik Srbije leteo za Vatikan, je otkazao motor tokom letenja. Srećom je uspeo da se vrati i sleti u Beograd. Budite na lajni kada izađu vesti o ovom. Napašće nas maksimalno.”

Vatru će po svemu sudeći gasiti stranački organi. Tako najavljuje Zorana Mihajlović, koja je optužena da sve što radi, radi bez znanja svog šefa, premijera Aleksandra Vučića.

Zorana Mihajlović

"Moj posao je bio da obezbedim uslove da se da izveštaj i da Srbija sazna zašto se falkom vratio. Ja sam moj posao uradila, Direktor civilnog vaduhoplovstva kao regulatorno telo je takođe svoj posao uradio i izveštaj dat. Mislim da svaka dalja izjava u zbunjivanju javnosti nije potrebna, a sve drugo je meni nebitno i neverovatno, o tome čak neću ni da raspravljam“, navodi Zorana Mihajlović.

Ako na stranu ostavimo bizarnost cele priče ili pak ozbiljnu temu o stanju u vazduhoplovstvu i redovima njegove posade, ostaje pitanje da li je ovde reč o ozbiljnijem sukobu dve struje unutar vladajućih naprednjaka, koji bi mogao poljuljati njihovu čvrstu poziciju, ili pak proračunatoj političkoj strategiji.

Mislim da je vrlo opasno zaključivati na osnovu onoga što dobijamo kao informacije jer se pokazalo i sve više se pokazuje da informacijama ne možemo da verujemo, i da za svakom informacijom posle nekoliko dana ili gotovo odmah sledi kontrainformacija“, kaže za RSE izdavač i jedan od autora Peščanika Dejan Ilić.

Stara je priča da između kabineta u Nemanjinoj i onog na Andrićevom vencu stvari ne stoje baš najbolje, odnosno da, pojednostavljeno - premijer i predsednik konce vuku na suprotne strane – jedan ka zapadu, drugi ka istoku. No činjenica je i da su sve dosadašnje nesuglasice rešavali pre nego što su poprimile veće razmere. S kraja prošle godine činilo se da je Nikolić ozbiljno udario na Vučića pričom o novoj kosovskoj rezoluciji u trenutku kada ovaj drugi, pod parolom evrointegracija, nastavlja briselske pregovore. O tome, međutim, više nema reči.

Meni se čini da sukoba nema, da je to jedna promašena politika koja misli da su svi ljudi magarci i da ako ti zauzmeš neke dve pozicije koje su međusobno isključive i onda jedan od dvojice na vrhu države vodi jednu politiku, a drugi drugu, oni svakome mogu da izađu u susret i uvek su izgovor za one koji ih evenutalno kritikuju. I to je jedna odlična pozicija gde je opozicija zapravo čisti višak. I mi vidimo kako se opozicija sistematski uklanja iz javnog prostora, iz političkog života, a oni su onda i vlast i opozicija. Iz njihove perspektive, zaista, šta će ti opozicija ako će Nikolić i Vučić jedan drugome da glume opoziciju. Ja mislim da je to ono što u ovom trenutku imamo“, ocenjuje Dejan Ilić.

Ne isključuje mogućnost pozicioniranja i sukoba stranačkih fukcionera, ali smatra da političkog razdora u vrhu države nema.

Naravno, tu mogu postojati sukobi koji su lični, koji nisu principijelni, koji nisu politički, pa onda oni uklanjaju jedni druge kako bi došli do više moći i veće mogućnosti da upravljaju stvarima iz nekakvih krajnje ličnih interesa. Ali, suštinski da mi imamo jedan politički razdor na vrhu države, mislim da se to ne događa, niti će se dogoditi na taj način. I mislim da u vrhu imamo apsolutnu saglasnost da se vode dve kontradiktorne politike i da su te politike izgovor kada se bilo ko od njih izloži bilo kakvoj kritici“, navodi Dejan Ilić.

Kako će se otvoreni sukob dve visoke funkcionerke naprednjaka završiti i da li će zbog remećenja reda i mira neko snositi posledice, znaće se nakon sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Ili neće. I ova prašina će da se slegne, do neke sledeće prilike.