Strategija o LGBT osobama bitan korak za crnogorsko društvo

Predstavljanje Strategije za unapređenje života LGBT osoba, 26. avgust 2013.

Da li je u Crnoj Gori moguće unaprijediti kvalitet života LGBT osoba, odnosno spriječiti homofobično i transfobično ponašanje? Ovo predstavlja jedan od prioriteta Vlade Crne Gore koja je u tom cilju izradila Strategiju za unapređenje života LGBT osoba do 2018 godine, koji je predstavljen u Podgorici. Pred institucijama je veliki posao čiji je cilj suzbijanje diskriminacije i afirmacija vrijednosti zaštićenih međunarodnim standardima.

Postoji vizija da jednog dana Crna Gora bude društvo bez predrasuda, te da time i LGBT osobe imaju jednak tretman i mogućnosti u svim oblastima života kao i svi drugi građani, odnosno da su im dostupni svi servisi i da znaju da su bezbjedni od bilo kog oblika diskriminacije, uznemiravanja, zastrašivanja i nasilja. To predstavlja društveni proces za koji je potrebno vrijeme i rezultate nije moguće postići ad hoc aktivnostima.

Zato je Vlada Crne Gore izradila i usvojila Strategiju unapređenja kvaliteta života LGBT osoba za period do 2018. godine koju čini izmjena antidiskriminatorskih zakona, publikovanje materijala evropskih institucija, obuku državnih službi od bezbjednosnih do zdravstvenih, razvoj dijaloga na svim nivoima itd. Kako je saopštio Jovan Kojičić savjetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije, Vladina strategija je istorijski dokument koji će uticati da s poveća bezbjednost LGBT osoba i proširi njihovo prihvatanje i uključenost u društvo.

„Niko u Crnoj Gori neće živjeti u strahu i biti nevidljiv, bez obzira na bilo koje lično svojstvo uključujući i seksualnu orijentaciju. Vlada je odlučna da se suoči sa predrasudama protiv LGBT osoba počev od pojedinaca do institucija”, kaže Kojičić.

Ambasadori Velike Britanije i Holandije su pohvalili napore Vlade u zaštiti prava seksualnih manjina. Ključni argument je reakcija policije tokom prvog Prajda održanog u Budvi kada su pripadnici ove populacije zaštićeni u punoj mjeri, a nasilnici procesuirani. Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Ketrin Knight Sands je podsjetila, da je do samo prije tri godine tema LGBT prava bila ugrožena, o čemu se nije ni razgovaralo. Međutim vrlo brzo došlo je do promjene u ovoj oblasti navela je ambasadorka.

„Doneseni su novi zakoni, imenovan je savjetnik premijera za ljudska prava koji je snažno preuzeo ulogu promovisanja LGBT prava. Imamo nevladine organizacije koje su posvećene pitanjima sa kojima se suočava LGBT zajednica, koje pokušavaju da podignu svijest i rade sa Vladom na promjeni percepcija, politika i stavova. Meni su rekli da se nikada u Crnoj Gori neće moći održati Parada ponosa. Ali se održala. Radujemo se i šetnji sa prijateljima na sljedećoj paradi”, kazala je Knight Sands.

Odustalo se od kotorskog Prajda

I u Holandiji koja važi za jednu od najtolerantnijih zemalja postojali su problemi u oblasti prihvatanja LGBT osoba. Ambasador Laorent Louis Stokvis je saopštio da je 2006. godine 15% stanovništva Holandije imalo negativna osjećanja prema homoseksualnosti, a 2012. godine svega 4%. Crna Gora je prema riječima holandskog ambasadora učinila veliki korak u promociji prava seksualnih manjina, najprije organizacijom prajda u Budvi, a potom izradom Strategije i akcionog plana.

„Crnogorske vlasti takođe treba pohvaliti za način na koji rade na podizanju optužnica protiv lica koja su osumnjičena za uništavanje imovine i činove nasilja”, istakao je Stokvis.

Crna Gora se Strategijom pridružila onim zemljama koje su se opredjelile da snažno promovišu ostvarenje pune ravnopravnosti svih građana bez obzira na njihovu različitost, ali i ujedno priznala da u zemlji postoje veliki problemi u ovom trenutku, kaže Aleksandar Saša Zeković, ekspert za ljudska prava.

„Važnost dokumenta je i u činjenici da je Vlada priznala, da jedna grupa kao što jeste LGBT zajednica, zaista živi u teškim okolnostima, da nije prihvaćena da se dominantno različita seksualna orijentacija se doživljava kao manja etička, moralna i svaka druga vrijednost. A LGBT osobe do sada, na žalost nisu bile ohrabrene da na bilo koji način pokažu veću vidljivost u ovom društvu“, kazao je Zeković.

U kotorsku luku u ponedjeljak ujutro je uplovio kruzer "Celebrity Siluette" na kojem se nalazi 2.800 pripadnika LGBT populacije iz gotovo svih krajeva svijeta. Osim što je u Kotoru primjetno nešto veće prisustvo policije, nije zabilježen bilo kakav incident.

Ranije je nevladina organizacije Forum progres planirala da upravo u ponedjeljak održi paradu u Kotoru, međutim kako je saopštio direktor Zdravko Cimbaljević od kotorskog Prajda se odustalo zbog potencijalnog nasilja kakvo se dogodilo nedavno u Budvi.

„U budućnosti je po našem mišljenju rizično nastaviti sa organizovanjem Povorke ponosa. Iz tih razloga smo i odustali od današnjeg Prajda u Kotoru koji je bio jedinstvena prilika za promociju našeg turizma, ljepote i vrijednosti ovog drevnog grada.“