Počela izgradnja Memorijalnog kompleksa Staro Sajmište u Beogradu 

Centralna kula logora Staro sajmište, Beograd, 2013.

Na prostoru nekadašnjeg logora smrti iz Drugog svetskog rata "Staro Sajmište" u Beogradu počela je izgradnja Memorijalnog kompleksa 27. jula.

Radovi su otvoreni državnom ceremonijom polaganja cigle za rekonstrukciju Centralne kule, jednog od objekata u kom je tokom Drugog svetskog rata, u dva nacistička logora, stradalo više od 6.500 Jevreja, oko 10.000 Srba i više stotina Roma od 1941. do 1944. godine.

Najavljeno je da će na Starom Sajmištu biti formirana još dva muzeja memorijalnog centra u kojima će biti prikazana dokumenta, fotografije i dokazi nacističkih zločina.

Pročitajte i ovo: Staro sajmište korak bliže Memorijalnom centru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prisustvovao ceremoniji, izvinio se zbog toga što, kako je naveo, centralna kula nekadašnjeg nacističkog logora na Starom sajmištu "danas izgleda tako loše" i što se skoro 80 godina, kako je rekao, "nije vodilo računa o prošlosti, ni o budućnosti", prenosi agencija Beta.

"Vidna zapuštenost ovog mesta je posledica nebrige, i slika i prilika naše sramote i nefer odnosa, jer su se brojne generacije ogrešile o stradalnike Starog sajmišta", rekao je Vučić.

Vaš browser nepodržava HTML5

Lekcije o logoru Staro sajmište u mobilnoj aplikaciji

Inače, na mestu nekadašnjeg logorskog kompleksa Staro sajmište, koji se tokom Drugog svetskog rata nalazio na teritoriji takozvane Nezavisne države Hrvatske, je nakon 1945. godine niklo stambeno naselje, a godinama neometano radi i nekoliko restorana, teretana, kao i sportska dvorana.

Februara 2020. Skupština Srbije usvojila je Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište".

Time je osnovana ustanova posvećena kulturi sećanja na žrtve i događaje koji su se desili na prostoru današnjeg starog sajmišta, odnosno nekadašnjeg nacističkog logora "Jevrejski logor Zemun" i "Prihvatni logor Zemun".