Stanje na požarištima kritično, neizvjestan angažman hrvatskih kanadera

Jablanica

Ešref Hodžić

Noć sa četvrtka na petak na požarištima oko Jablanice protekla je mirnije nakon intenzivnih borbi vatrogasaca i mještana sa vatrenom stihijom. Naselja i putna komunikacija, za sada, nisu ugroženi.

„Ali, stanje na požarištu je veoma kritično. Odmicanjem dana i ove temperature mi ćemo ponovo biti kao u jučerašnjem danu. Taj požar nam prijeti i željezničkoj komunikaciji i putnoj prema Mostaru, kao i naseljenom mjestu Donja Jablanica. Drugi požar, koji imamo u rejonu Draganjske planine, svojom nekontrolisanom žestinom ide prema Konjicu, a jedan krak ide i prema Dragan Selu“, kazao je za Radio Slobodna Evropa komandant Vatrogasne jedinice Jablanica Omer Drežnjak.

U petak se očekuje pomoć helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

„Kada je riječ o hrvatskim kanaderima čini mi se da je istrošena ta dogovorena kvota njihovog angažmana u gašenju požara. Neizvjesno je da li će i kada biti ponovo angažovani. A kada je riječ o našim helikopterima, nije mi jasno zašto ti piloti ne lete. Da li je to nekomunikacija između komande ili nekoga drugog, zaista ne znam“, navodi Drežnjak.

Neki mještani pomažu u gašenju ovih požara, mada bi odziv, prema riječima našeg sagovornika, mogao biti veći.

„Ne možemo biti zadovoljni odzivom ljudi iz Donje Jablanice kako bi nam pomogli da ugasimo požar na tom području. Javila su se samo dva čovjeka. Mi smo i danas na dovoljnoj udaljenosti i vatrogasci će uraditi sve da naseljena mjesta ne budu ugrožena“, pojašnjava on.