Tadić na ustoličenju, Sinod poziva na dostojanstvo

Boris Tadić u manastiru Dečani na Kosovu, april 2009

Uoči ustoličenja patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja u Pećkoj Patrijaršiji, Sinod SPC saopštio je da će Srbiju predstavljati predsednik Boris Tadić. Za sve političke i javne ličnosti, svečani prijem povodom ustoličenja biće priređen dan kasnije u Patrijaršiji u Beogradu. Ovim je razrešena dilema ko iz Srbije u nedelju putuje u Peć.

Podsećajući javnost na to da je ustoličenje isključivo crkveni i duhovni čin od istorijskog značaja, Sinod navodi da je nepoželjna i apsolutno neprihvatljiva bilo kakva politizacija ovog događaja. Članovi Vlade Srbije, lideri političkih stranaka i druge istaknute političke ličnosti pozivaju se da poštuju dostojanstvo i duhovni karakter ovog događaja, kao i sporazum koji Sinod ima sa međunarodnim organima na Kosovu, kako bi se i na taj način sprečila mogućnost bilo kakvih i bilo čijih provokacija.

Istovremeno, u saopštenju se navodi da će Srbija i njeni organi na svečanosti u potpunosti biti reprezentovani u ličnosti predsednika Republike Borisa Tadića, a da će za sve ostale političke predstavnike prijem povodom ustoličenja patrijarha biti priređen 4. оktobra u Patrijaršiji u Beogradu.

Ovim su potvrđena medijska nagađanja da će u Pećku Patrijaršiju od zvaničnika iz Beograda putovati samo predsednik Srbije. On je i jedini obavezan da prisustvuje tom činu, kaže za RSE sociolog religije Mirko Đorđević.

“Nije obavezno da svi prisustvuju, niti je ikad bilo obavezno, ali država mora imati predstavnika kod crkve jer je ustavno-pravno crkva odvojena od države. Sada mnogi, i ministri, i stranački prvaci žele da time potvrde svoj politički rejting, i da poprave svoju političku krvnu sliku, kao što su se poslednjih dvadesetak godina svi utrkivali ko će da se slika sa patrijarhom, osobito pred izbore”
, kaže Đorđević.

U međuvremenu, ređale su se najave političkih lidera koji žele da prisustvuju ustoličenju patrijarha, a ovaj verski događaj poprimio je političke razmere već pri samoj najavi. Nezvanične informacije da bi u Peći toga dana mogli biti i najviši zvaničnici Kosova, naišli su na lavinu oštrih poruka iz Beograda. Umesto da ovaj čin bude prilika za smirivanje napetosti, tenzije se podižu uoči najavljenih pregovora Beograda i Prištine, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

“Tim pre što se ovo ipak dešava u Pećkoj Patrijaršiji, a znamo da je jedan od delova Kosova gde još postoji najveći otpor prema Srbima upravo Peć, zbog niza stvari koje su se dešavale u prošloj deceniji. Tako da je ceo taj događaj isuviše ispolitizovan i tu je, čini mi se, najmanje kriva pravoslavna crkva jer je ovo deo prakse koja je uobičajena”
, navodi Popov.

Doći će više od 10.000 ljudi

Sam patrijarh Irinej nedavno je poslao poruku da su na činu njegovog ustoličenja “dobrodošli svi oni koji budu došli”. Povlačenju granice između crkvenih i državnih pitanja nije doprinelo ni to što je već pri samom izboru na to mesto poglavara SPC, govoreći o Kosovu, uputio jasnu poruku:

“Država je najpozvanija da čini svoje, a mi smo da pomognemo državi u onome što je naše. Evo, treba da idemo u Pećku patrijaršiju, to je centar naše crkve. Nama ništa neće smetati da delimo suživot i sudbinu sa narodima koji su tu bili i koji žive tu, ali da nađemo modus vivendi da opstanemo, i mi, i oni.”


U Pećkoj patrijaršiji od letos traju intenzivne pripreme za svečano ustoličenje, a za put se, prema nezvaničnim procenama, već prijavilo više od 10.000 građana. Srpska crkva saopštila je da će na ustoličenje moći da se putuje samo organizovano preko SPC, autobusima u kojima je sveštenik.

Očekuje se i dolazak oko 400 visokih zvanica, među kojima su najviši predstavnici pravoslavnih crkava, kao i ostalih verskih zajednica. Pred Kforom, koji će obezbeđivati skup, ozbiljan je zadatak, budući da manastirska porta, prema procenama stručnjaka, može da primi maksimalno dve hiljade ljudi, a čitav događaj se procenjuje kao rizičan.

Mirko Đorđević ističe da je najvažnije da ni sa srpske, ni sa albanske strane ne bude provokacija koje bi dovele do incidenata.

“Jer to uopšte ne bi bilo dobro u ovom važnom momentu kada ipak započinje proces istorijskog pomirenja između Srba i Albanaca. U tom procesu, srpska crkva ima sve šanse da odigra izvanredno važnu ulogu. Sve će zavisiti od poruke koju će patrijarh srpski Irinej uputiti svima, pa i Albancima”, kaže Đorđević.

Liturgija u Pećkoj patrijaršiji počeće u nedelju u deset časova, a potom se patrijarh uvodi u tron i drži besedu. Litija ka crkvi krenuće od patrijarhovih odaja, koje se nalaze u levom delu porte manastira. Tron u kojem će biti ustoličen patrijarh srpski Irinej stigao je iz Grčke u Pećku patrijaršiju.