Srebrenica i Štrpce prioriteti srpskog i tužilaštva BiH

Specijalni sud Srbije

Prioriteti srpkog i bosanskohercegovačkog Tužilaštva za ratne zločine su saradnja u procesuiranju zločina počinjenih u Srebrenici, odnosno gonjenje počinlaca koji se nalaze na području Republike Srbije.

Takođe, među prioritete je svrstama i pomoć BIH pravosuđa srpskim kolegama u procesuiranju počinilaca ratnog zločina u Štrpcima, konkretno u potrazi za posmrtnim ostacima žrtava.

To su se na sastanku u Beogradu saglasili glavni tužioci BiH i Srbije Goran Salihović i Vladimir Vukčević:

Potvrđeno je i da je delegacija Tužilaštva BiH uručila je predstavnicima Tužilaštva Srbije saglasnost žrtava za procesuiranje dve osobe za ratne zločine u Srebrenici, koje se nalaze na teritoriji Srbije.

Jedna od tema bili su i načini da se pravnosnažno osuđene osobe u BiH za ratne zločine, koje se nalaze u Srbiji, što pre upute na izdržavanje zatvorske kazne, kaže za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac BIH Goran Salihović:

„Konkretno u dva slučaja, u predmetima Srebrenica i predmet Štrpci, smo odlučili da rešavamo na ovaj način. Zato što su tužilaštva u tim predmetima dobili i poverenje žrtava“.

Razgovarano je i o potrebnim aktivnostima da se pravnosnažno osuđene osobe u BiH za ratne zloccine, a koje se nalaze u Srbiji, što pre upute na izdržavanje zatvorske kazne.

Dogovoreno je i da će se zajednički sastanci predstavnika dva tužilaštva održavati na svaka dva meseca, na kojima će razmatrati svoju saranju.