Prijavljivanje mladih iz Srbije za 100 evra pomoći

Ilustrativna fotografija

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je u ponedeljak 16. maja da je u ponoć počela prijava mladih od 16 do 29 godina za novih 100 evra državne pomoći.

"Ovaj proces prijave biće otvoren do 31. maja, a proces je isti kao i ranije, potrebno je uneti broj lične karte, jedinstveni matični broj i izabrati banku u kojoj želite da vam se uplati novac", rekao je Mali gostujući na RTS-u.

Kako je podsetio, u prvom krugu pomoći mladima, 100 evra isplaćeno im je 1. februara 2022, a pomoć je tada dobilo 1.059.425 mladih.

U ponoć 16. maja krenula je prijava za drugi krug pomoći od 100 evra, ali samo za one koji se do sada nisu prijavili.

Mali je najavio da će mladima koji se sada prijave, ali i za one koji su se prijavili u prvom krugu, novac biti uplaćen 1, 2. i 3. juna.

Pročitajte i ovo: 'Uzećemo 100 evra, ali glas je naš'

Podsetio je da je za prvi krug pomoći država mladima izdvojila 12,5 milijardi dinara (107 miliona evra) iz državnog budžeta, i rekao da "očekuje da će sada biti izdvojeno nešto više novca, između 12,5 i 13 milijardi dinara" (između 107 i 111 miliona evra).

"Taj novac je izdvojen u budžetu, to smo planirali i mladi ne treba da brinu", kazao je Mali.

Pod sloganom "Da klikneš od sreće" država je pravo da se za 100 evra pomoći prijave dala svim građanima Srbije od 16 do 29 godina. Potrebno je bilo da odu na portal Uprave za trezor, ostave svoj JMBG, broj lične karte, ime banke i broj bankovnog računa.

Gostujući na televiziji Pink 25. januara, ministar finansija Siniša Mali rekao je da je davanje novca mladima sasvim opravdana ekonomska mera i da je država pogodila "pravu metu".

"Cilj nam je bio da stvorimo lepu atmosferu, da širimo optimizam među mladima, i da vide da je država tu za njih, da smo jaki, stabilni, da imamo snage da pomognemo i njima. Neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru", rekao je tada Mali.

Pročitajte i ovo: Most: Čije pare Vučićeva vlast deli narodu?

Da bi ovakva pomoć bila pravno moguća, ranije su, 11. januara, poslanici Skupštine Srbije usvojili zakon kojim je omogućena isplata novčane podrške mladim državljanima Srbije, u iznosu od 100 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Tad je usvojen Zakon o privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29 godina, kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije COVID-19.

Međutim, nisu samo mladi državljani Srbije dobili pomoć od države.

Vlada Srbije je u aprilu i oktobru 2021. svim punoletnim građanima isplatila po 30 evra, a u decembru još 20. Penzioneri su u septembru iste godine dobili 50 evra, a u decembru još 20. Pomoć u vrednosti od 60 evra dobili su sredinom juna i svi nezaposleni.

Bili su nagrađeni i svi koji su primili vakcinu protiv korona virusa. Ukupno 2.5 miliona građana koji su se vakcinisali do 31. maja prošle godine dobilo je na poklon po 25 evra.

Deljenje pomoći nastaviće se i u ovoj godini, pa je tako pored isplate još 100 evra za mlade, predsednik Vučić najavio i isplatu pomoći za sve zdravstvene radnike u iznosu od 90 evra u januaru, a zatim i isplatu pomoći od 170 evra za sve penzionere u februaru.