Krizni štab: Bez novih epidemioloških mera tokom praznika u Srbiji

Detalj iz glavnog grada Srbije (ilustrativna fotografija)

Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje korona virusa je odlučio da se nastavljaju sve mere koje su i do sada bile na snazi i da neće biti pooštravanja epidemioloških mera tokom predstojećih praznika, izjavila je Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad i članica Kriznog štaba, nakon održane sednice tog tela 28. decembra.

Prema njenim rečima, članovi Kriznog štaba su zajednički doneli odluku da su mere koje su do sada bile aktuelne – nošenje maske u zatvorenom prostoru, poštovanje fizičke distance, vakcinacija građana i kontrola COVID propusnica – dale rezultate.

“Sagledali smo epidemiološku situaciju, trendove oboljevanja, opterećenost bolnica i druge pojedinačne parametre”, rekla je Kisić Tepavčević.

Ona je poručila građanima da tokom predstojećih praznika čuvaju sebe i svoje bližnje.

COVID propusnice koje su obavezne u ugostiteljskim objetima od 20 sati uveče su, kako kaže, dale značajne efekte. Kako je dodala, uskoro bi trebalo da počne sa radom aplikacija koja će sa većim obuhvatom sprovoditi kontrolu propusnica, a moći će da prepozna i falsifikovane sertifikate.

Javni doček Nove godine biće organizovan u Beogradu i drugim gradovima Srbije, u trenutku kada su brojni gradovi u Evropi otkazali javne proslave u strahu od novog omikron soja virusa korona.

Na pitanje novinara da li je Krizni štab dao dozvolu za okupljanje građana na javnim dočecima Nove godine u Srbiji, Kisić Tepavčević je rekla da “ne zna da kaže tačan odgovor”, ali je dodala da je na otvorenom prostoru mnogo manja verovatnoća prenošenja virusa.

"Svi organizovani događaji imaće odgovarajuće kontrole, ali molim svakoga da proceni stepen rizika i da se ponaša tako da je na bezbednoj udaljenosti od drugih osoba", rekla je Kisić Tepavčević.

Pročitajte i ovo: Dnevna statistika pandemije

Prema rečima Darije Kisić Tepavčević, do sada je vakcinisano 58,2 posto punoletnih građana Srbije.

Darija Kisić Tepavčević rekla je da je poslednjih nedelja bila stabilna epidemiološka situacija, a da se u poslednjih nekoliko dana beleži blagi porast broja zaraženih, naročito u Beogradu. Podsetila je da je pre nekoliko dana zabeležen i prvi slučaj novog omikron soja korona virusa u Srbiji.

Prema njenim rečima, pokazalo se da je bila ispravna odluka doneta na prethodnoj sednici Kriznog štaba da ne bude uveden ranije zimski raspust, pošto se ne beleži povećanje zaraženih među đacima.

U Srbiji je prvi slučaj infekcije novim sojem korona virusa – omikron – potvrđen 23. decembra. On je potvrđen kod kod četvoročlane porodice koja je doputovala iz Afrike.

Pročitajte i ovo: U Srbiji omikronom zaražena četvoročlana porodica

Omikron soj korona virusa prvi put je otkriven u novembru na jugu Afrike i u Hong Kongu, a do sada je potvrđen u najmanje 89 zemalja sveta.

Još uvek je nejasan stepen ozbiljnosti bolesti koju omikron izaziva, ali Svetska zdravstvena organizacija je upozorila da se širi brže od delta soja i da uzrokuje i zarazu kod ljudi koji su se već vakcinisali ili oporavili od COVID-19.

Zbog brzine širenja novog soja, mnoge zemlje ponovo uvode restriktivnije mere.